Här är Jabras video-debut

Samarbete Nu ger sig även Jabra in i Huddle-room-trenden med ett nytt videosystem. Panacast blir danskarnas debut med video.

Här är Jabras video-debut

De små mötesrummen, de så kallade Huddle-rooms, är den hetaste trenden på arbetsplatserna just nu. Mängder av tillverkare vill möta trenden med produkter som är mobila, enkla att koppla in och lagom dyra i pris.

Danska Jabras ägare GN-koncernen köpte tidigare i år amerikanska Altia Systems som gjort flera versioner av videomötes-verktyget Panacast tidigare. I augusti släpps nästa version av Panacast, men nu istället under namnet Jabra Panacast.

– Det som verkligen sticker ut med vår produkt är att det är den första som på riktigt är anpassad för Huddle-Rooms. Vi har tre kameror i den som jobbar ihop vilket gör att vi klarar av 180 graders vinkel jämfört med konkurrenternas 120 grader, säger Bjorn Ekner, global produktmarknadschef på Jabra.

Det gör att även mindre utrymmen kan utrustas med video, menar han och tycker att det är intressant för företag som verkligen vill utnyttja alla kvadratmetrar på kontoret effektivt.

För att få ihop bilderna från de tre kamerorna används mjukvara som klarar detta utan att några störningar skapas när de tre bilderna sammanfogas till en.

Kamerorna jobbar också med artificiell intelligens. Det används till exempel till att se antalet deltagare i rummet och att zooma in den som talar.

– Tekniken kan användas för att maximera mötesrummen genom att systemet kan räkna ut hur många som var med på olika möten, säger Bjorn Ekner.

Konkurrenterna är kanske framför allt Poly Studio och Logitech Meetup. Det som förutom större upptagning av vinkel skiljer jämfört med de systemen är att det inte är ljud inbyggt i Jabras.

– Vi vet att många redan har vår Speak-serie med högtalartelefoner på kontoren och de fungerar sömlöst med Panacast.

Har man inte Jabra-högtalartelefon så går det också att använda många andra jludpuckar.

Priset blir liknande för alla tre systemen, där Jabras är dyrast och Logitechs är billigast.

– Vi har ett riktpris på 895 euro, men vi får se exakt vart vi hamnar när produkten kommer till marknaden den 15 augusti, säger Bjorn Ekner som tror att den blir tillgänglig i Sverige ungefär då också.

Panacast är kompatibel med till exempel Microsoft Teams, Skype, Zoom, Cisco Webex, Slack och Google Hangouts.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.