Här är länderna med snabbast 5g-uppkoppling – Sverige halkar efter

5g Tillgång till allra snabbast 5g-uppkoppling har invånarna i Sydkorea och Förenade arabemiraten. Det visar resultatet från Ooklas senaste Speedtest-undersökning.

Här är länderna med snabbast 5g-uppkoppling – Sverige halkar efter

Ookla, som ligger bakom verktyget Speedtest, har släppt en ny rapport som visar hur tillgången till 5g-uppkoppling i olika länder har förändrats undet det gångna året. Man konstaterar att 5g inte länge är någon ny teknik, men trots det kan konsumenter i åtskilliga länder fortfarande inte dra full nytta av 5g.

De högsta hastigheterna i 5g-nätverken uppmättes enligt Ookla i Sydkorea och Förenade arabemiraten, men generellt sett var den genomsnittliga 5g-hastigheten på samma nivå som för ett år sedan. Under det tredje kvartalet 2022 var medianvärdet för nedladdningshastigheten 168,27 megabit per sekund, vilket endast är något högre än under motsvarande kvartal 2021. När det kommer till medianvärdet för uppladdningshastigheten så minskade det från 21,08 till 18,71 megabit per sekund globalt sett.

Sydkorea kunde stoltsera med en genomsnittlig nedladdningshastighet på 516 megabit per sekund i 5g-nätet. På andra plats kommer Förenade arabemiraten med 512 megabit per sekund. Bland de övriga länder som placerar sig i topp tio finns Bulgarien, Qatar, Singapore och Brasilien. Dessvärre tappade både Sverige och Norge mark jämfört med i fjol, vilket innebär att vi inte längre finns med bland de tio länderna i toppen.

Årets mätresultat visar att 128 länder har tillgång till 5g-nätverk, vilket kan jämföras med 112 länder för ett år sedan.

Här kan du läsa hela rapporten från Ookla

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.