Här är Microsofts nya mobiler

Mobilt Efter Apple och Google är det nu dags för Microsoft att presentera nya smartphones och surfplattor. En del standard, och en del i yppersta toppklass.

Här är Microsofts nya mobiler

Att Microsoft har svårt att etablera Windows som ett riktig utmanare på marknaden för mobil-os är ingen hemlighet. Så sent som igår skrev vi om att inte ens tre procent av den totala mobila surftrafiken i världen sker från enheter som kör Windows. Android och Ios dominerar med andra ord totalt. Men skam den som ger sig, som det brukar heta.

Igår kväll höll Microsoft ett event i högkvarteret i Redmond där man presenterade sina första tungviktare sedan man sa adjöss till Nokia. Inte helt oväntat följde man rådande trend genom att släppa två toppklasstelefoner i olika storlekar: Lumia 950 och Lumia 950XL. Den förstnämda har dressats i en 5,2-tums oled-skärm (upplösning 2560×1440 pixlar). Kameran med optisk bildstabilisering skryter med 20 megapixlar (för selfies får du 5 megapixlar i frontkameran) och bra blixt- och belysningsfunktioner.

XL-varianten har i princip samma specifikationer, förutom den lite större skärmen på 5,7 tum och ett Snapdragon 810-chip, istället för 808:an som sitter i det mindre syskonet. Båda laddar i likhet med de senaste Google Nexus-modellerna via supersnabba usb-c.

Hårdvaran i sig är med andra ord inte direkt något revolutionerande. Intressant är dock att man byggt in en form av kylvätska i telefonen, som ska svalka komponenterna.

Microsoft-Display-Dock-block2-jpgKikar vi istället på funktioner och de mjuka bitarna hittar vi ändå en del intressanta satsningar. Funktionen Continuum är en sådan. Tanken är att du med hjälp av en docka (Microsoft visade upp sin egna Microsoft Display Dock) ska kunna koppla upp telefonen mot en större skärm och med mus och tangentbor arbeta i desktop-miljö.

Det känns som ett steg i helt rätt riktning och som något som borde attrahera företagsanvändare som både vill arbeta stationärt och mobilt. Tanken på en enda kraftfull mobil Windows 10-enhet som fixar det mesta känns inte helt dum. Priserna i USA ligger på 549 dollar för vanliga 950 och 649 dollar för 950XL.42222a51-579c-402c-b388-cbb6b3e89e1e

Men det var som sagt inte bara telefoner som visades upp. Fjärde generationens Surface Pro går direkt upp i ringen mot Ipad Pro. Kortfattat är det ett monster till platta vi snackar om här. 12,3 tums högupplöst skärm på 2736×1824 pixlar, mellan 4-16 GB arbetsminne och möjlighet att trycka i hela 1 TB lagring (som specialbeställning, standard ligger mellan 128 och 512 GB). Under huven brummar Intels senaste (sjätte generationen) core i5/i7 med kodnamnet Skylake. Enligt Microsoft gör det Surface Pro 4 hela 50 procent snabbare än Apples nuvarande Macbook Air-modeller.

Microsofts ambition är att Surface Pro 4 ska användas istället för en dator av personer som vill vara så mobila som möjligt. Därför har man också tagit fram ett helt redesignat tangentbord som är både tunnare, stabilare och har backlit och en ny typ av tangenter. Tanken är att återskapa känslan av ett ”riktigt” tangentbord.

Inte helt oväntat har man också strävat efter en Apple-liknande touchpad med ”five-point multitouch” och fingeravtrycksläsare (som är kompatibel med Windows Hello, ett inloggningssystem med ansiktsigenkänning som även återfinns i ovan nämnda Lumia-modeller). Slutligen erbjuder man – hör och häpna – även en avancerad Styluspenna …

Tilläggas bör att Microsoft, trots den uttalade ambitionen att Surface Pro ska kunna ersätta datorn, under gårdagens event trots det även lanserade just en dator. Det handlar med andra ord om företagets första egna burk som bär det inte helt fantasifulla namnet Surface Book. Vi ska inte gå in närmare på specifikationerna för den men kan konstatera att den på vissa sätt känns överflödig bredvid Surface Pro 4. Inte minst för att det är en dator som går att ta loss från skrivbordet för att tjänstgöra som just surfplatta.

Men, för den som har råd med närmare femtontusen kronor och vill ha något lättare och kraftfullare (i dagsläget) än en standard-Macbook Pro kan Surface Book vara ett bra alternativ. 13,5 tumsskärm, kraftfulla grafikkretsar, senaste Intelpropparna och Windows 10 Pro är några av de främsta lockbetena.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.