Här är ny språkmodellen som ska förändra ai-landskapet i Norden

AI Europas största privata ai-labb, Silo AI, lanserade nyligen en ny stor språkmodell i samarbete med en grupp forskare på Åbo universitet. Modellen är framtagen för att stärka alla nordiska språk, engelska och programmeringsspråk.

Här är ny språkmodellen som ska förändra ai-landskapet i Norden
Peter Sarlin, Foto:Silo AI

Enligt Silo, är modellen banbrytade och kommer förändra ai-landskapet i Norden. Modellen som heter Viking, har tränats på de lokala språken och ska ha bättre förståelse för mer nyanser och djup än andra modellen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Viking är efterföljaren till den finska, engelska och kodmodellen Poro. Viking är tränad på en massiv datauppsättning på 2 biljoner tokens och finns i tre storlekar (7B, 13B och 33B) samt nyttjar Google Clouds allra senaste prestandaoptimerade ai-hyperdator för att uppnå bättre prestanda och effektivitet.

Förutom SiloGen-plattformen kommer Viking-modellerna nu också att finnas tillgängliga via Google Clouds Vertex AI Model Garden.

– Vi är mycket glada över att presentera Viking, ett bevis på vårt engagemang för att demokratisera ai och stärka språklig mångfald. Genom att utnyttja kraften i Google Clouds infrastruktur har vi inte bara kunnat tänja på gränserna för flerspråkiga modeller utan också göra den tillgänglig för alla, säger Peter Sarlin, vd. för och medgrundare av Silo AI.

Även Google Cloud är positiva till samarbetet med Silo AI.

–Vi är glada över att påskynda utvecklingen och implementeringen av Viking så att vi kan hjälpa till att låsa upp möjligheter på de nordiska språken. Vi tror att framtiden för ai kommer att vara öppen, så vi ger tillgång till det bästa av Google Clouds infrastruktur, AI-produkter och plattformar för att ge verksamheter möjlighet att staka ut sin kurs med generativ ai, säger Eva Fors, Managing Director, Google Cloud Nordic Region.

Nyckelfunktioner i Viking

1. Flerspråkig förmåga: Viking utmärker sig genom att förstå och generera text på alla nordiska språk (danska, engelska, finska, norska, isländska, svenska), engelska och olika programmeringsspråk.

2. Toppmodern prestanda: Viking har visat best-in-class prestanda för mindre språk utan att kompromissa med kapaciteten som den har för engelska och olika programmeringsspråk.

3. Kulturell känslighet: Modellen har tränats för att vara receptiv för lokala värderingar och kulturer.

4. Öppen källkod: Viking släpps under Apache 2.0-licensen, vilket gör den fritt tillgänglig för både kommersiell och forskningsanvändning.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.