Här är nya Google-mobilen

Mobiltelefoner Diverse läckta blider och fakta har funnits på nätet ett bra tag men nu är Googles senaste telefon officiell. Nexus 5 blir först ut med Android 4.4 Kitkat.

Här är nya Google-mobilen

Förra Nexus-modellen tog Google fram tillsammans med LG och det är den koreanska tillverkaren som varit samarbetspartner även när det gäller nya Nexus 5. Femman i modellnamnet talar så klart talar om att det är just den femte varianten av Googles referenstelefoner för Android, men den råkar också passa som beskrivning av skärmen som är fem tum stor. Självklart år 2013 har en sådan här premiumtelefon full hd-upplösning i skärmen men den har också fått förbättrad pekteknik som utlovas ge snabbare respons.

Processorn är den snabbaste som finns att tillgå just nu, Qualcomms Snapdragon 800 som körs i 2,26 GHz och telefonen går att få med antingen 16 eller 32 GB lagringsutrymme. Någon plats för extra minneskort finns däremot inte.

Google och LG gör ett stort nummer av kameran. De ger sig inte in i megapixelracet utan nöjer sig med åtta sådanan i huvudkameran. Viktigare är att de utrustat den med optisk bildstabilisering som kan röra sig i flera riktningar för att kompensera för en ostadig hand eller långa exponeringstider.

Det som gör Nexus 5 riktigt intressant är annars att det är den första telefonen baserad på Android 4.4 eller Kitkat som operativsystemet också kallas. Bland nyheterna i det återfinns bland annat ett omarbetat gränssnitt, stöd för Chromecast, Googles senaste teknik för att skicka strömmande musik och video till tv:n, förbättrad röststyrning och inbyggda funktioner för utskrifter från mobila enheter.

I de länder där man kan handla Google-prylar via deras Play-butik går det att köpa Nexus 5 direkt. I Sverige får vi dock vänta ett par veckor till mitten av november då de kommer till vanliga butiker. Priset blir då 3 600 kronor för varianten med 16 GB lagring.

Fakta

Google Nexus 5

Processor: Fyrkärnig, Qualcomm Snapdragon 800, 2,26GHz

Operativsystem: Android 4.4, Kitkat

Skärm: 5-tums (faktisk storlek, 4,95 tum), 1920 x 1080 pixlar

Nätverk: 2g, 3g, 4g

Lagring: 32 GB / 16 GB

Minne: 2 GB

Kamera: 8 megapixel med optisk bildstabilisering / frontkamera 1,3 mp

Batteri: 2,300mAh Li-Polymer (inbäddat)

Storlek: 138 x 69 x 8,6 mm

Vikt: 130g

Övrigt: Trådlös laddning, NFC

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.