Här är svenska smartmobilen med ip-dect och wifi-stöd

Dect Smart är ett helt nytt svenskt ip-dectsystem komplett med basstationer, mjukvara för hantering av både användare och enheter samt en spännande och ovanligt klyftig handenhet baserad på Android.

Här är svenska smartmobilen med ip-dect och wifi-stöd

Smart1 ser ut ungefär som en vanlig smartmobil om än med dagens mått mätt blygsam pekskärm på fyra tum. Men fler fysiska knappar än vanligt, en extra liten display uppe på telefonen, röd larmknapp och en rejäl klämma för att hålla den kvar i fickan avslöjar att det handlar om något mer udda. Smart1 är helt enkelt ingen mobiltelefon utan en dect-handenhet från svenska Cobs och är en del av deras nylanserade ip-dectlösning Smart.

I konceptet ingår förutom telefonen också basstationer av multicell-typ och administrationsmjukvaran Smart Manager, en specialanpassad mdm-plattform som förutom själva telefonerna och de appar man vill använda också hanterar användarnas profiler. Varje telefon kan nämligen användas av många olika användare och man loggar in i den med ett nfc-baserat smartcard.

På toppen av telefonen finns en larmknapp och en extra display för larmmeddelanden.
På toppen av telefonen finns en larmknapp och en extra display för larmmeddelanden.

Den lilla displayen på toppen används för larm och gör att telefonen inom sjukvården kan fylla samma behov som en personsökare då man ser larminformationen utan att ta upp telefonen ur bröstfickan. Förutom vanliga telefonsamtal kan man också kommunicera med push to talk, det vill säga använda telefonen ungefär som en komradio. Både basstationerna och telefonen har stöd för hd-ljud. Förutom dect har Smart1 också stöd för datatrafik via wifi men den uppkopplingen får komma från ett separat nät eftersom Smart-basstationen endast hanterar dect.

Snabbt batteribyte ger möjlighet till användning dyget runt.
Snabbt batteribyte ger möjlighet till användning dyget runt.

För att telefonen verkligen ska kunna användas av olika personer dygnet runt kan batteriet lossas och bytas ut utan att stänga telefonen.

Till skillnad från de flesta andra dect-system finns ingen central server som styr basstationerna utan det klarar de på egen hand. Det ska göra systemet väldigt tåligt mot driftstörningar eftersom basstationerna kan fungera autonomt. Synkroniseringen mellan basarna sker via ip, vilket gör att de kan placeras mindre tätt än i ett traditionellt dect-nät.

Några officiella priser för komponenterna i Smart finns inte ännu men klart är i alla fall att leveranserna ska komma igång i maj 2016.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.