Här är världens första 5g-uppkopplade virkeslastare

5g En viktig milstolpe på väg mot fjärrstyrd timmerhantering. Nu har SCA:s virkesterminal i Timrå visat upp den första 5g-uppkopplade virkeslastaren.

Här är världens första 5g-uppkopplade virkeslastare

Att få en snabbare och effektivare hantering av timmer är något skogsindustrin jobbar hårt för. Och här spelar 5g en central roll. Skogsforsk, tillsammans med Mittuniversitetet, Biometria, SCA, Volvo CE och Telia har nu visat vad tekniken går får. Detta genom att fjärrstyrt en virkeslastare.
– Det här samarbetet är ett fint exempel på hur fjärrstyrning med den senaste tekniken kan bidra till effektivare och mer hållbara lösningar i skogsindustrin. En säker och robust digital infrastruktur är avgörande för det. Det är också helt avgörande med de unika tekniska egenskaper som 5G erbjuder, där extremt låga svarstider och hög kapacitet möjliggör omedelbar återkoppling mellan förare och maskin. Vilket är en förutsättning för att kunna styra säkert på distans, berättar Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef, Telias företagsaffär.

Stor potential

Grundmaskinen står Volvo CE för och denna har sedan uppgraderats med kameror och sensorer som möjliggör fjärrstyrningen. Men det är först med 5g-uppkopplingen som distanskörning går att genomföra. Och den lyckade demonstrationen öppnar upp möjligheterna.
– Vi ser att fjärrstyrning ger stor framtida potential för våra kunder att förbättra sin verksamhet. I farliga miljöer kan operatören flyttas till en säker plats med bättre arbetsmiljöförhållanden. I fall där man bedriver verksamhet på flera olika platser kan en förare sköta flera terminaler samtidigt. Projektet ger oss en möjlighet att testa vår fjärrstyrningsplattform i en ny applikation med höga precisionskrav och lära oss hur systemet behöver utformas för att möta industrins behov, säger Christian Spjutare, Advanced Engineering Program Manager på Volvo CE.

Projektet, som går under namnet Remote Timber, sjösattes 2019 och utöver att man ville påvisa att det tekniskt fungerar, så har man även kartlagt aktuella lagar och regelverk i syfte att belysa de juridiska förutsättningarna för kommersialisering.

För testet har man använt frekvensbandet på 3,5 GHz.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.