Här är viktigaste trenderna för puckar

Kontoret Högtalarpucken genomgår just nu en förflyttning från delad resurs till personlig pryl. Det påverkar hur puckarna utvecklas idag och framåt, menar Jabras produktmarknadschef Richard Trestain.

Här är viktigaste trenderna för puckar

– På mitt förra jobb gick vi jämt runt och sa inför varje möte: ”Var är Jabran eller var är pucken” och så låg den i något skåp. Efter pandemin så har det här förändrats så idag är pucken mer en personlig enhet, säger Richard Trestain.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Telekom idag tar engelsmannen till hjälp för att trendspana vad som händer med högtalartelefonerna nu – och de kommande åren. Richard Trestain utgår i sin spaning ifrån de analyser som Jabra har gjort inför lanseringen av den helt nya produktserien Speak2 som precis kommit ut på marknaden.

  • Det är viktigt med anslutningen till pucken både med stabil bluetooth och med usb – och att det finns möjlighet att kunna växla mellan a och c i samma enhet ser han som en nödvändighet.

– Adaptern mellan a och c är faktiskt en av de mest populära nya sakerna i Speak2-serien, säger Richard Trestain. Det är inte ovanligt att du har en a-enhet på kontoret och en c-enhet hemma och det ska funka oavsett.

  • Med mer hemmajobb krävs det vassare mikrofoner som klarar av att hantera en ny typ av buller – som det från diskmaskinen – utan att ens samtalspartner störs.

– De strålformande mikrofonerna kan upptäcka varifrån rösten kommer och försöker ignorera andra ljud som kommer från andra håll. Led-ringen är en indikator för mikrofonkvalitet som lyser grönt om det är bra balans mellan rösten och bullret. Blir ringen orange vet man att det inte hörs så bra på andra sidan.

Klarar den av att detektera bandbreddsproblem också?

– Nej, det gör den inte. Bara balansen mellan buller och röst, så problem som faller utanför det kan vi inte märka än, säger han.

Hemma hos mig hör jag väldigt väl idag att de lagar ventilationen och borrar och sågar. Hör ni det också?

– Nej, inte alls. Teams (videotjänsten vi använder för intervjun) gör ett jättebra jobb där. Idag ger vi normalt sett kanske halva effekten och Teams den andra och vi arbetar nära Microsoft och andra leverantörer för att säkerställa att helheten av upplevelsen blir väldigt bra.

  • För högtalartelefoner är avståndet mellan den eller de som pratar i ett möte sällan konstant. Utveckling sker därför mot att kunna hantera alla röster för mottagaren på samma ljudnivå även om ingångsvärdena är olika.

– Det kan vara verkligen störande när personen som sitter närmast högtalaren låter riktigt högt och den som sitter längst ifrån riktigt tyst. I den nya serien är det helt löst – jag hade ett möte med en av ingenjörerna som gick runt i rummet utan att säga det, och det var exakt samma ljud hela tiden.

  • Högtalarna blir viktigare när det går från delad enhet till personlig. Har vi den hemma lär vi också använda den för att spela musik.

– De enheter som finns för privatmarknaden ser likadana ut, men är en annan typ av produkt. När jag har visat den nya Speak2-serien och jämfört med den gamla så har jag spelat Ariana Grande-låtar.

– På den gamla låter det okej. Men på den nya är det faktiskt wow med bra bas. Så det tycker jag att en ny puck idag ska klara av. Naturligtvis är it-beslutsfattaren inte nödvändigtvis sugen på att köpa produkter som du kan ta med på semestern, men alternativet finns där. De är precis lika bra som dina vanliga personliga intelligenta högtalare i hemmet.

Artificiell intelligens är väldigt hett. Kommer ai i era puckar framåt?

– Vi har verkligen fantastiska ai-egenskaper redan i våra videoenheter Panacast. Där kan ai till exempel avgöra vilka deltagare som deltar i mötet och hjälpa till att skapa den bästa upplevelsen för deltagaren i den andra änden. Det finns ingen anledning till varför det inte snart ska finnas på högtalartelefonarenan.

Richard Trestain fortsätter:

– Det finns inga konkreta planer på det som jag känner till, men det vore verkligen logiskt om det kommer.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.