Här kommer årets vassaste Android

Test Mot slutet av året kom så årets vassaste Android-telefon och överraskade nog är det inte Samsung som levererar den.

Här kommer årets vassaste Android

Huawei är på väg att etablera sig bland de tunga mobiltillverkarna Samsung och Apple. P20 Pro fick bra recensioner i våras och nu har Telekom idag fått in nya Mate 20 Pro till redaktionen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår unika digitala Premium-tjänst öppen bara för prenumeranter.
  • Ett nischat nyhetsbrev för just ditt intresseområde; Professional eller Contact Center.
  • Full tillgång till vår digitala kunskapsbank med över 16 000 artiklar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Huawei satsar på mängder av teknik för att ta sig till toppen. Och ett mer tilltalande pris än Samsungs och Apples motsvarigheter.

Vi börjar med tekniken:

* Skärmen är på nästan 6,4 tum och har inbyggd fingeravtrycksavkännare. Det fungerar faktiskt oväntat bra och även lite lätt flottiga mat-fingrar känns igen. Högst upp på skärmen sitter även sensorer och en infraröd kamera som ger telefonen ansiktsigenkänningsteknik. Även den är smidig och snabb att använda.

Själva skärmen är riktigt vass. Amoled-panel med fina färger, bra ljusstyrka och kontrast. Skärmupplösningen är ställbar, beroende på hur mycket batteri du vill använda. Eftersom batteritiden är riktigt bra så kan man gott använda högsta möjliga.

* Batteriet är som sagt riktigt vasst. 4200 mAh är bra och det leder till att telefonen faktiskt mer sällan än jag normalt är van vid behöver laddning. Huawei har också gett mig mycket valmöjligheter när det gäller hur jag styr batteri-användningen, vilka appar jag vill låta använda lite mer bakgrundskörning och vilka som placeras i strömsparläge. Smidigt.

Batteriet kan förutom med en kraftfull medföljande laddare även laddas trådlöst. Och Mate 20 Pro kan också användas för att ladda andra telefoner som stöder trådlös laddning.

* Kraften i telefonen kommer från en Kirin 980-processor som har bäst prestanda på Android-marknaden just nu. Gapet till Iphone XS har minskat, men i princip så har alla dessa topptelefoner idag tillräckligt med prestanda. Det beror inte minst på att kraften alltid förstärks av artificiell intelligens – och så är det även här.

* Telefonen kan anslutas till en extern skärm trådlöst. Det bygger på standarden Miracast och med en trådlöst tangentbord och dito mus blir det som en liten dator. Vi har dock endast läst om funktionen och fått den förevisad, men inte själva testat.

* Utseende och kvalitet är alltid en smaksak. Jag tycker att telefonen ligger riktigt skönt i handen och även om den är relativt tung så stör det inte allt för mycket. De böjda kanterna på skärmen bidrar till ett sobert intryck och telefonen känns mycket gedigen.

* Priset är lågt jämfört med konkurrenterna, men det är ingen billig telefon trots det. 9990 kronor landar det på och det får nog ändå anses som prisvärt med tanke på all teknik som kineserna stoppat in i Mate 20 Pro.

Finns det något att klaga på? Ljudet i den inbyggda högtalaren är inte riktigt lika vasst som hos de andra topptelefonerna, men eftersom jag allt som oftast använder en ljudpuck stör det inte mig. Så detta är nog årets bästa Android-lur hittills.

 

Huawei Mate 20 Pro

Operativsystem: Android 9.0.

Processor: Kirin 980.

Minne: 6 GB ram.

Lagring: 128 GB inbyggt och upp till 256 GB med minneskort.

Skärm: 6,39 tum amoled, 1 440 x 3120 bildpunkter (ställbar).

Kameror: 40 MP huvudkamera, 20 MP vidvinkel och 8 MP bak. 24 MP fram.

Anslutningar: Usb typ c.

Data: 2g, 3g, 4g, wifi 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc.

Batteri: 4200 mAh.

Övrigt: Vattentät (IP68), stöd för trådlös laddning, stöd för att trådlöst laddaa andra telefoner, dubbla sim, fingeravtrycksläsare i skärmen, ansiktsigenkänning och AR-funktioner.

Storlek: 158 x 72 x 8,6 mm.

Vikt: 189 gram.

Pris: Cirka 9900 kronor.

Betyg:

Totalt: 9,0

Prestanda: 9

Kvalitet och design: 9

Användarvänlighet: 9

Ljud och bild: 9

Prisvärde: 9

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.