Härnösand satsar på skogs-wifi

Nätverk Med en solcellsdriven router gör kommunen det möjligt att jobba i skogen i Härnösand. Ett knapptryck ger tillgång till uppkoppling i en timme.

Härnösand satsar på skogs-wifi

Efter att ha läst en artikel i Kvalitetsmagasinet (systertidning till Telekom idag) blev Eva-Lotta Öberg, projektledare för projektet Landsbygd 2.0, inspirerad att se till att det går att jobba i skogen i Härnösand.

Lösningen blev solcellsdrivna routrar med tillgång till fri uppkoppling. Den första anläggningen har tagits i drift i ett vindskydd i kanten av Vårdkasmalens naturreservat.

− Flera forskningsrapporter visar att kontorsarbete utomhus ökar kreativiteten, sänker stressnivån och ger en effektivare återhämtning, säger Eva-Lotta Öberg, i ett uttalande.

Uppkopplingen går att använda genom att man trycker på en knapp som aktiverar routern. Efter en timme behöver man trycka på knappen igen för att förlänga tillgängligheten i ytterligare en timme.

Efter sommaren ska det byggas ytterligare en anläggning vid Fällestugan på Fälleberget.

− Då får vi två olika alternativ. Här på Vårdkasen är det bara 100 meter till parkeringen medan man på Fälleberget får gå några kilometer och i lite annan terräng för att kunna utnyttja skogs-wifi, säger Eva-Lotta Öberg.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.