Haval van Drumpt: Steget från main brands till fighter brands går fort

Trend 2021 Tres vd Haval van Drumpt ser spännande utveckling på telekommarknaden - som ökad rörlighet för kunder, utfasning av det fasta nätet samt att det finns en stor elefant i rummet.

Haval van Drumpt: Steget från main brands till fighter brands går fort

Inför året var den stora 5g-bågen spänd och hela branschen var redo för den nya tekniken. Men coronapandemi följd av att den efterlängtade 5g-auktionen skjuts på framtiden har gjort att förväntingarna kommer på skam. För Telekom idag summerar Haval van Drumpt, vd på Tre, året 2020 – och berättar vad han ser fram emot 2021.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Hur är läget i Telekom-Sverige just nu?

– Jo, tack för oss går det bra men i övrigt finns många utmaningar. Marknaden går ned med tre procent just nu. Vi ser ett tapp i branschen för intäkter och marginal till följd av aggressivt priskrig. Det är goda nyheter för oss, vi tar marknadsandelar och gör vårt starkaste år sett till tillväxt sedan 2016. Sedan är 5G det stora debaclet. Att vi fortfarande står utan frekvenser är inget mindre en skandal och dåligt skött. Vi måste nu sätta högsta fart för att ta igen förlorad mark. Vi har tidigare sagt att vi vill se ett innovationsråd inom 5G, ett samarbete mellan näringsliv och det offentliga för att göra 5G till en succé för Sverige när det gäller utveckling av 5G och tjänsteutveckling. Det skulle vara en fin julklapp från myndigheter och departement.

Vilka händelser har betytt mest för utvecklingen 2020?

– Corona är så klart det som påverkat oss och hela världen mest. Det positiva är att vi kunnat bidra till att alla kan hålla kontakten. Det blev uppenbart att tillgång till mobila tjänster är kritisk infrastruktur som håller ihop samhället. Baksidorna är många, men jag tycker att vi tacklat det som företag mycket bra, även om vi saknar att inte ses.

– Det är också svårt att inte nämna elefanten i rummet, 5G-auktionen. Många operatörer och även andra branscher har haft kraftiga invändningar både kring hur processen har bedrivits och var man landade i beslutet, vilket lämnade dörren vidöppen för ytterligare förseningar för utrullning av 5G. Nu hoppas jag att PTS hittar en klok väg framåt så att vi kan få tillgång till frekvensband och rulla ut 5G under kommande år.

Vad överraskade dig 2020?

– Corona förändrade allt, både hur vi jobbade och det testade våra nät hårt. Roligt att se att våra investeringar i ett bättre nät betalat sig, att vi kan leverera tjänster av god kvalitet.

En annan sak som jag inte är lika överraskad över, men vi ser att trenden från main brands till fighter brands fortsätter snabbt. För oss är det bra att rörligheten på marknaden ökar något, eftersom vi lyckats kapitalisera på den trenden genom att hallon fortsätter växa snabbt och att vi även tar marknadsandelar med Tre. Den snabba utfasningen av det fasta nätet är också intressant. Nu måste vi få till en bra utveckling av 5G för att kunna bygga ut med mobilt bredband i höga hastigheter enligt de nationella bredbandsmålen.

Vilken utveckling får vi se under 2021?

– Med risk för att bli tjatig så tar 5G fart. Hittills så har kundintresset var lågt men det kommer att öka markant under kommande år.

Till sist. Vilken trend påverkar telekom mest de kommande fem åren?

– Det är helt tveklöst digitaliseringen och hur 5G kommer att förändrar uppkopplingen i hela samhället. Jag hoppas att Sverige kan bli ledande när det gäller 5G-applikationer på samma sätt som vi varit ledande med andra unicorns som Spotify och Klarna.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.