Helsingfors satsar på gratis internet via wlan

Fri och trådlös tillgång till internet, det är vad Helsingfors stad har börjat erbjuda invånare och besökare. Redan finns det ett 15-tal surfpunkter igång i centrum och ytterligare 60–70 ska vara på plats i slutet av året. Investeringen ligger på knappt 70 000 euro.

Helsingfors stad har installerat wlan-stationer, även kallade surfpunkter, på flera platser i centrum. De finns både i den öppna stadsmiljön och vid knutpunkter som järnvägsstationen, köpcentrum och bibliotek. Idag är ett 15-tal surfpunkter i drift men innan slutet av året kommer ytterligare 60–70 surfpunkter att byggas.

Tack vare den stundande av eurovisionsschlagerfestivalen kommer även områden vid Helsingfors Arena förses med trådlös internetuppkoppling. Men det mest anmärkningsvärda med stadens satsning är att uppkopplingen är gratis.

För att kunna använda internet på stadsbiblioteket krävs ett Helsingfors-bibliotekskort och en tillhörande kod. Övriga surfpunkter i staden kräver generellt sett varken inloggning eller lösenord.

Satsningen är nu även på väg att omfatta kollektivtrafiken. Ungefär 20 bussar och spårvagnar i Helsingfors kommer att utrustas med utrustning som ger trådlöst internet under hösten. Om försöket faller väl ut kommer projektet att utvidgas till att omfatta övrig buss- och spåvagnstrafik i huvudstadsregionen.

 Kostnaden för att erbjuda det öppna trådlösa nätverket uppgår i år till mellan 60 000 och 70 000 euro. Den årliga driftskostnaden väntas uppgå till mellan 20 000 och 25 000 euro.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.