Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Hemarbetare känner sig produktiva – och misstänkliggjorda

Åsikten Två av tre känner sig skyldiga och misstänkliggjorda när de inte arbetar på kontoret utan någon annanstans. Det visar en global undersökning baserad på mer än 25 000 tillfrågade.

Hemarbetare känner sig produktiva – och misstänkliggjorda

Vad händer när den teknikhungrande så kallade millenniegenerationen – alltså de som idag är mellan cirka 22 och 37 år – kolliderar med de traditionella och ibland lite konservativt tänkande arbetsplatserna?

I vår undersökning The Human Face of Remote Working, som täcker mer än 25 000 personer världen över, verkar det som att många arbetsplatser inte är bra nog på att acceptera det flexibla sätt som de unga vill arbeta på. Eller mer precist är många arbetsplatser inte bra nog på att visa sina hemarbetande anställda att deras sätt att arbeta på är accepterat på samma sätt som de som arbetar på kontoret.

Resultatet går inte att ta miste på. För personer som i större eller mindre grad arbetar på andra platser än på kontoret svarar två av tre att de är bekymrade över att deras kollegor och chefer tror att de inte arbetar hårt nog och inte deltar tillräckligt i den sociala samvaron.

Att det här är ett stort problem säger sig själv. Undersökningen visar att kravet om att vara flexibel och kunna arbeta var som helst blir vanligare och vanligare. Flexibelt arbete är redan populärt och hela 70 procent av millenniegenerationen ofta arbetar utanför kontoret, och bara 15 procent av dem gör aldrig det.

Att arbeta hemifrån är effektivare

Det intressantaste är dock att kontoret inte nödvändigtvis är den bästa platsen för att få gjort det viktiga arbetet. Hela 67 procent säger nämligen att arbete utanför kontoret förbättrar deras produktivitet och kreativitet.

En av de stora vinsterna är enligt många att slippa transporten. Enligt USA:s transportdepartement lägger den genomsnittliga pendlaren cirka 30 minuter på att ta sig till och från jobbet. Men i större städer är den dagliga pendlartiden cirka en timme. Jag vet inte de exakta siffrorna, men jag gissar på att de svenska siffrorna ligger nära USA:s, och nog kan vi väl konkludera att transporten kostar dig värdefull tid varje dag. Genom att ta bort en halv eller en hel timmes transport varje dag, fem dagar i veckan, kan man hämta in många dagar på ett år. Tid som de som arbetar hemifrån kan använda effektivt.

Globalt sett arbetar 3,7 miljoner människor (cirka 2,8 procent) hemifrån minst hälften av tiden. I undersökningen Polycom-Future Workplace sa 32 procent av de tillfrågade att de regelbundet arbetar utanför kontoret minst två till tre dagar i veckan.

Många av de tillfrågade säger att rädslan för att betraktas som oproduktiv skulle kunna minskas om deras företag skulle investera mer i samarbetsteknologi.

Särskilt för millenniegenerationen, som är bekväm med att använda Skype, FaceTime eller Snapchat i privatlivet, är det ett naturligt steg att använda videokonferenser med sina arbetsteam. Så det kommer inte som någon överraskning att Polycoms undersökning visade att 83 procent av millenniegenerationen använder videosamarbete varje vecka.

Videokonferenser gör det svårt, om inte omöjligt, att multitaska under ett möte. Det är lättare att vara 100 procent närvarande och att visa empati för sina kollegor.

98 procent av alla de svarande sa att samarbetsteknologi gör det lättare att lära känna och skapa relationer med kollegor. Nästan hälften sa att de känner sina kollegor bättre på ett personligt plan tack vare videokonferenser.

Annan samarbetsteknologi som kan användas på arbetsplatsen är till exempel Slack, en molnbaserad meddelandetjänst med fildelning, Salesforce Chatter, ett internt socialt nätverk, och en samarbetsplattformen VMware Socialcast.

Mer tid till din hobby eller dina barn?

Mycket av forskningen om arbete hemifrån fokuserar på fördelarna för de som jobbar i hemmet. Undersökningen visar också att 72 procent av de tillfrågade svarade att de flexar mellan hemmet och kontoret för att optimera balansen mellan arbete och privatliv.

Undersökningen visar att det finns vissa skillnader mellan män och kvinnor:

De tre största fördelarna med att inte arbeta på kontoret för kvinnor:

#1 Förbättrad balans mellan arbete och liv (72 %),

#2 Förbättrad produktivitet (61 %) och

#3 Att kunna passa barn medan jag är produktiv (42 %).

De tre största fördelarna med att inte arbeta på kontoret för män:

#1 Förbättrad balans mellan arbete och liv (69 %),

#2 Förbättrad produktivitet (65 %) och

#3 Mer tid för fritidsaktiviteter och motion (36 %).

Men det finns också stora fördelar för arbetsgivaren, som bland annat får bättre tillgång till duktiga arbetare.

Möjligheten för att kunna arbeta på andra platser än kontoret ses i ökande grad som en företagsstrategi som kan locka till sig och behålla talanger. Till exempel säger American Express att de sparar upp till 15 miljoner dollar om året i utgifter för fast egendom tack vare den här möjligheten. Företaget ordnar med utbildning av medarbetare på andra platser samt tillhandahåller verktyg och guidade diskussioner om hur man fjärrarbetar och leder en extern arbetsstyrka.

Tydliga riktlinjer och användarvänlig samarbetsteknologi

När verksamheter stöttar ute- och flexarbete gynnar det alla. Företaget får bättre produktivitet och gladare medarbetare.

Så vad kan företag göra för att stötta de många medarbetare som gärna vill flexa?

Tydlig kommunikation om regler och förväntningar är mycket viktigt. 57 procent av de tillfrågade önskar tydliga riktlinjer för företagets flexarbete, så att de vet precis vad de har att arbeta med. 59 procent önskar också att samma regler gäller för alla medarbetare på hela företaget, inte bara för föräldrar eller högt uppsatta medarbetare.

Men framför allt är det användarvänlig teknologi som anknyter utearbetarna med sina kollegor som står högst upp på önskelistan hos de tillfrågade.

61 procent önskar att deras företag ska förse dem med rätt teknologi för smidigare kommunikation, informationsdelning och samarbete.

Fakta/Undersökningen

The Human Face of Remote Working utfördes i december 2016 av Polycom Inc., som erbjuder verktyg för samtal, video, samarbete och informationsdelning samt Future Workplace, som är ett företag för personalnätverk och -forskning.

Informationen är insamlad från 25 234 medarbetare över 12 länder: Australien, Brasilien, Kanada, Kina, Frankrike, Tyskland, Indien, Japan, Ryssland, Singapore, Storbritannien och USA. 95 procent av de tillfrågade hade titeln chef eller högre. 63 procent var föräldrar.

Av: Ole Mygind, Polycom Area Sales Vice President, Nordics, Benelux och Ryssland

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter