Hemlig som säpo

säkerhet Krypterad, säker kommunikation över tal, video, bild och chatt i vanliga smartphones. Det är Beurling Securitys senaste giv.
– Det finns en naivitet i Sverige kring förekomsten av statligt stödd och privat spionage, säger Anders Pettersson, en av grundarna.

Hemlig som säpo

Det rör sig en del på området skyddad mobil kommunikation. Nyligen rapporterade vi om lanseringen av Blackphone och svenska Sectra har fått sin smartphone-app Panthon 3 godkänd av EU för kommunikation kring känsliga uppgifter.

– De färska avslöjandena om avlyssningen visar återigen på behovet av mer säkra kommunikationssystem. Oskyddade telefonsamtal och meddelanden innebär en säkerhetsrisk för individer, organisationer och nationer, säger Michael Bertilsson, chef för Sectras kommunikationsaffär.

Där får han medhåll av Anders Petterson som är en av grundarna till Berling Security, som håller på att etablera sig i Sverige:

– Det förekommer mycket industrispionage, även om det kan vara svårt att konkret bevisa och att många som blivit utsatta inte vill vara öppna med det. Men det finns en mycket större benägenhet att förstå och ta till sig det här i andra länder än i Sverige.

Samhällsviktiga företag

Berling Security kommer ur en verksamhet med tämligen låg profil som har levererat lösningar för säker kommunikation de senaste sju åren. Då har det handlat om kunder inom militär, polis, underrättelsetjänst och myndigheter.

Nu lanserar man en ny generation av lösningen och vänder sig till en bredare marknad.

– Vi vill arbeta med samhällsviktiga företag och funktioner, som finans, telekom, energi, gruvnäring, transport och internationella verksamheter, säger Anders Pettersson.

En vanlig Samsung 4S med Beurlings app för krypterad kommunikation.
En vanlig Samsung 4S med Beurlings app för krypterad kommunikation.

Det handlar om applikationer som gör en vanlig smartphone till ett redskap för krypterad kommunikation. Det är ip-baserat tal, data och video inkluderat konferenssamtal och snart även videokonferens.

Trafiken går direkt mellan de enheter som är i samtalet och passerar inte någon server på vägen. Istället uppnås säkerhetsnivån med hjälp av krypteringsnycklar som skapas unika för varje session och därefter försvinner. De utbyts med hjälp av en så kallad Diffie-Hellman-algoritm.

– Vi har autentisering på fem nivåer nu och kan implementera ytterligare två nivåer, säger Anders Pettersson.

Iphone utesluten

Lösningen fungerar på Android, Blackberry och Microsoft. Men Apples Iphone är inte aktuell i nuläget.

– Det går inte att bygga det här i Iphone-miljön, eftersom Apple kontrollerar telefonen på ett sätt som gör att den inte går att säkra tillräckligt.

Det handlar bland annat om principen att det vid varje kommunikationstillfälle inte får finnas något, exempelvis en trojan, som kan interferera med Beurling-applikationen. Om det ändå gör det så stängs den omedelbart ner. En konsekvens av det är att man även lagt in exempelvis telefonboken i appen för att slippa använda mobilens inbyggda.

Trots alla diskussioner om säkerhetsproblem med Android-mobiler är det främst Samsungs smartphones som Beurling Security har använt. Men det beror inte på det arbete för företagssäkerhet som Samsung har skapat.

– Nej, vi hanterar hela säkerhetsarbetet kring Android själva, säger Anders Pettersson.

Taktiska mobilnät

Han argumenterar för att inte använda proprietär hårdvara för den här typen av säkrad mobilkommunikation. De enheterna i sig har en tendens att väcka nyfikenhet och avslöja att känslig information hanteras. Dessutom tenderar speciell hårdvara att driva kostnaderna och dra ner utvecklingstakten.

Så frågan är då vad Beurlings lösning kostar?

– Det kan handla om mellan 500 och 700 kronor per användare och månad för att kunna använda appen. Men det beror på hur lösningen ser ut, den kan kompletteras med en rad funktioner, förklarar Anders Pettersson.

För personskydd finns till exempel paniklarm, som kan aktiveras genom att användaren lägger ifrån sig mobilen på ett särskilt sätt eller plockar fram en utvald bild från albumet. Då kan en assisterande person på distans ta kontroll över en mobil eller pc och aktivera mikrofon och kamera, samtidigt som positionsangivelsen skickas över. Beurling kan även etablera miljöer som gör triangulering av samtal omöjliga.

En annan lösning i Beurlings portfölj är så kallade taktiska mobilnät som kan sättas upp på några minuter och är helt krypterade. De har även utrustning för att etablera självbyggande och självläkande mobila mesh-nät, som kan nyttja små drönare för att öka täckningen.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!