Henrik Thorvinger: Mest överraskade Jarnheimers återkomst till branschen

Trendspaning2020 Telavox utvecklingschef Henrik Thorvinger hoppas på flera api:er till Teams under året. Samtidigt är han nyfiken på vad Tele2-profilerna ska hitta på med Telia.

Henrik Thorvinger: Mest överraskade Jarnheimers återkomst till branschen

I Malmö driver Henrik Thorvinger operatören Telavox utveckling. Han tog en paus i det för att trendspana åt Telekom idag.

Hur är läget i Telekom-Sverige just nu?
– Bortom de allra största operatörerna och tjänstetillverkarna så har det hänt en hel del intressanta förvärv och sammanslagningar. Jag tror trenden kommer fortsätta då mjukvarutveckling – som är central för dessa spelare – kräver mer och mer skalbarhet hela tiden, säger Henrik Thorvinger.

Vilka händelser har betytt mest för utvecklingen 2019?
– Den aviserade nedsläckningen av Skype4Business resulterade i att alla började prata om Teams. Lanseringen av fler och fler telefoner med e-sim är också ett kvitto på att det äntligen börjar röra på sig emot en enklare värld för oss operatörer (och kunder). Båda trenderna kommer nog få stor påverkan på vår bransch.

Vad överraskade dig 2019?
– Lars-Johan Jarnheimers återkomst till telekombranschen! Tänk att Stenbecks högra hand när man startade Tele2/Comviq går till före detta Televerket. Snacka om sidbyte. Det skall bli spännande att se om Telia är redo för rock´n roll. Att han får hjälp av förre Tele2-vd:n Allison Kirkby gör ju inte saken mindre intressant.

Vilken utveckling får vi se under 2020?
– För egen del väntar vi ivrigt på fler API:er för att integrera djupare med Teams. Jag tror också att vi kommer få se mer avancerade tjänster tillgängliga för mindre segment. ”Programable voice flows”, röststyrning, CRM integrationer med mera kommer bli billigare och tillgängligare i takt med att molntjänsterna blir standard och får bättre öppna api:er.

Vilken trend påverkar telekom mest de kommande fem åren?

– Jag tror telekom ännu tydligare kommer fortsätta delas upp i de som bara levererar ”infrastruktur” och de som driver på med smart kommunikation. Telekom har fortsatt så otroligt mycket att bidra med till it-världen så jag hoppas att fler aktörer väljer det senare och inte bara lägger sig platt och blir en motorväg för OTT-tjänster.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.