Heta rykten: Iphone 6 får stöd för volte

4G Kommer Iphone 6 att hantera den nya generationens mobila ip-samtal? Just nu spekuleras det friskt om det inför Apples event den 9 september.

Volte, voice over lte, är en akronym som håller på att tränga sig in bredare i mobildiskussionen. Tekniken används för mobila ip-samtal med hd-kvalitet i 4g-nät och har än så länge införts av ett tiotal operatörer, exempelvis i Hong Kong, Korea och USA.

Enligt Mavenir Systems, som är specialister på volte, finns det i dagsläget 92 olika modeller av enheter som stödjer röst över lte-tekniken eller gör det efter en enkelt mjukvaruuppdatering. Spekulationerna just nu handlar om ifall Apples nästa Iphone ska ta plats i den skaran.

Både Light Reading och Fierce Wireless har nyss publicerat artiklar där de synat Apples jobbannonser och identifierat en satsning på volte och relaterade tekniker som sip, rtp, ims och amr-wb. Observationerna kan utan tvekan användas för slutsatsen att Apple planerar att stödja volte i kommande produkter. Den obesvarade frågan är när.

Apple har inte flaggat för volte i Ios 8, som väntas komma i samband med släppet av en Iphone 6. Ios 8 lär däremot stödja röst över wifi och mer uppgifter om det kan kanske väntas i samband med Apples Iphone-event den 9 september.

Nej, det verkar som att spekulationerna istället landar i att Apples produkter kan börja stödja volte under 2015. Det menar exempelvis en teknikredaktör på ZDnet och lutar sig mot argumentet att Apple alltid brukar ligga en generation efter när det gäller att lansera nya mobiltekniker. Även i kommentarerna till Dan Jones nyhetsanalys på Light Reading ser man 2015 som en mer trolig tidshorisont. Det är då många europeiska mobiloperatörer planerar att lansera volte.

Fakta

Om amr-wb och volte

Volte sätter upp helt ip-baserade samtal men använder tekniken amr-wb (även benämnd w-amr) för hd-röst på samma sätt som i kretskopplade hd-samtal över 3g. Amr-wb ger ett frekvensomfång i ljudet som spänner mellan 50 och 7 000 hertz. Vanlig amr är begränsad till frekvensomfånget 300 till 3 400 hertz.

Poängen är att samtalskvaliten blir mycket bättre med mer detaljerat och rikare ljud. Det gör att känslolägen och detaljer går fram mycket bättre, inte minst när användarna befinner sig i miljöer med högt bakgrundsljud.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.