Holmgrens sätter rfid på bilen

Holmgrens Bil har som första bilhandlare i Sverige infört en it-lösning baserad på rfid-teknik och wlan-nätverk för att ständigt ha kontroll över sin bilpark och förbättra servicen gentemot sina kunder.

Holmgrens sätter rfid på bilen

Sogeti Sverige har infört en it-lösning på Holmgrens Bil, en bilhandlare med 400 anställda och verksamhet på nio orter. Dessutom är man helhetleverantör till sina kunder med en verksamhet som innefattar allt från försäljning och service, skadeverkstad samt däckverkstad till hyrbilverksamhet och finansbolag.

Med den nya it-lösningen har Holmgrens Bil i Jönköping kontroll på sitt stora lager av bilar och har också möjliggjort fler förbättringsmöjligheter framåt.

Kontroll i realtid

Enligt leverantören är det här är det första projektet i Sverige med kombinationen rfid-taggar (Radio Frequency Identification) och wlan (trådlösa interna nätverk), som är driftsatt och används, och som dessutom fungerar både utomhus och inomhus. Konkret kan man med positioneringslösningen ha kontroll på sitt lager av bilar med 98–99 procents noggrannhet och veta exakt vart en bil befinner sig, inomhus, i bilhallen eller på parkeringen under ett tjockt lager av snö, med en precision på mellan 3–5 meter. Varje bils flöde kan följas i realtid tack vare den nya lösningen och meddelanden kan gå ut för att informera om att en bil är klar efter service, redo att testas av en kund, med mera.

Hitta bilen

Systemet uppdateras automatiskt, helt utan manuell administration, och både anställda och kunder kan ta reda på om bilen man är intresserad av är i bilvaruhuset, på rekond, ute och körs av en kund, etcetera. Totalt 1 200 rfid-taggar är placerade på bilarnas backspeglar och ett 80-tal mottagare av de signaler som taggarna sänder ut, finns både inomhus och utomhus på Holmgrens. Taggar och mottagare är kopplade till en handdatorlösning samt till Holmgrens intranät och kundapplikation, en så kallad kundkiosklösning som kunderna använder för att snabbt lokalisera bilar.

– Våra kundkiosker är en stor succé. Med 12 000 sålda bilar om året och en växande verksamhet är denna nya lösning ett stort och viktigt steg framåt för oss, säger Benny Holmgren, vd på Holmgrens Bil.

Används i USA

Skillnaden med andra positioneringslösningar med rfid som grund är att vanliga rfid-lösningar bygger på gps-teknik och inte fungerar/fungerar dåligt inomhus eftersom gps-antenner endast kan ta emot signaler utomhus.

– Det här är den första lösningen av sitt slag i Sverige, men i exempelvis USA är det här ett mer än hett ämne, en säkerhetsfokuserad lösning, där exempelvis gruvbolag, kemikalieindustirer, fängelser och sjukvård redan använder den. Tillverkande industri och logistikföretag ser också stora fördelar med att använda lösningen för att hålla ordning på produkter och kollin, säger Dag Petersson, rfid- och mobilitetsexpert på Sogeti.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.