”Hologram är något jag ser ligger nära till hands”

Kommunikation Mycket nytt, men fortfarande detsamma. Om tio år kommer kommunikationen inte vara diametralt annorlunda mot hur den är i dag – det anser Henrik Byström på Microsoft.
– Jag tror att vi kommer kommunicera utifrån våra behov och använda den kanal som är mest lämplig.

”Hologram är något jag ser ligger nära till hands”

Sättet vi kommunicerar på är ständigt föränderligt samtidigt som det i grunden är detsamma. Och det här gäller även 2030 säger Henrik Byström, affärsområdeschef för Modern Workplace på Microsoft i Sverige.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

– Kanalerna är många fler i dag än vad de varit och det gör att man har större möjligheter. Och jag tycker mig se exempel på hur de tar sitt uttryck och används där de är mest lämpade. Grundtanken är att för vissa saker och personer passar det att skriva och läsa, men för annat så passar det bättre med ett samtal eller video, säger han.

Och just på grund av de vitt skilda behoven tror Henrik inte att vi kommer få se att vissa typer av kommunikation dör ut, utan snarare att de nischas.

– På 90-talet ringde vi hela tiden, vilket vi inte gör längre – utan bara när vi tycker att det behövs. Det här är inte generellt utan beror på individen, och det går därför inte att säga vad som är viktigast. Det vi däremot ser är att video används mycket mer i dag. Att vi ser varandra ger en annan känsla och en fysisk närvaro – och det ger även en helt annan kontext när vi ser vem vi pratar med.

Henrik berättar att han är övertygad om att vi framöver kommer att få se ännu fler sätt att kommunicera på – inte minst så kommer ai och så kallad augmentet reality samt 5g ge nya möjligheter.

– Det som jag ser ligga nära till hands, och något som vi jobbar mycket med, är hologram. Det ser jag inte som osannolikt att det kommer vara en realitet inom tio år. Här är det verkligen en kombination av fysiskt och digitalt, säger Henrik.
Ett exempel på detta är Microsoft Teams stöd Content Camera – en finess där en kamera identifierar en whiteboard och genom en bildprocess sedan visar vad som skrivits på den även om någon ställer sig för.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!