Hot om regleringar sänker priset för sms och mobil datatrafik

Operatörerna i EUs medlemsländer hotas av regleringar om inte priserna för sms och mobil datatrafik i utlandet sänks. Flera operatörer har redan börjat korrigera sina avgifter.

Vid ett anförande under Mobile world congress hotade EU-telekomkommissionären Viviane Reding om regleringar av roamingpriserna ifall operatörerna själva inte sänker sina avgifter för sms men framför allt mobil datatrafik utomlands. Reding menar att de höga priserna måste sänkas både i grossistleden och i detaljhanden.

– Jag vill ha klara och mätbara uppgifter som alla europeiska gsm-medlemmar ska kunna se den 1 juli i år. Då kommer jag att sammanställa de uppgifter som finns och lägga upp dem på en hemsida, sa Viviane Reding vid en presskonferens.

Ser redan resultat

Hoten om regleringar är inte nya och många operatörer har redan inlett arbetet med att sänka sina roamingpriser. Telia meddelade i går att de kommer att sänka sina priser utomlands för mobil datatrafik med mellan 50 och 70 procent. Man planerar även ett kommande pristak per dag. Även Tre har ingått ett avtal med några europeiska operatörer om att sänka sina grossistpriser.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.