Hotellet som skippar fasta telefoner

Appar The Winery Hotel, i Solna norr om Stockholm, kan nu göra anspråk på att vara ett av Nordens mest högteknologiska hotell. Tack vare en app.

Hotellet som skippar fasta telefoner

Med den nya appen för smartphones kan hotellets gäster bland annat boka vinprovningar och bord i restaurangen. Men den största förändringen är att hotellet ersatt de fasta rumstelefonerna med mobile guest softphone som är en appfunktion enligt Alcatel Lucents koncept.

Enligt Claes Anerud , hotellchef på Winery Hotel, är det en ren vinst att slippa hålla sig med fasta telefoner till de 184 rummen och kostnader för underhåll och service på dessa och interna telenätverket.

Ti:Men det finns väl gäster som inte vill installera en ny app eller som kanske inte har en smartphone?

– Jo det stämmer. Men det har än så länge varit sällsynt i båda fallen. Och vi har ett antal smartphones att låna ut till de som inte har, förklarar Claes Anerud.

Info om närområdet

Det har dock förekommit smärre incidenter med att människor ringt till hotellets reception och sökt gäster – som inte har installerat sin softphone. I de fallen har hotellets personal tvingats ringa eller mejla gästerna med hjälp av uppgifter från hotellbokningen.

Vid sidan om intern och extern telefoni samt olika bokningsfunktioner inom hotellet innehåller The Winery Hotels app förstås all möjlig information om hotellet och närområdet i Solna och Stockholm. I det senare fallet har man tagit stora avsnitt från hotellets webbsida och bakat in i appen. Även här, menar Claes Anerud, är det ren förtjänst.

– I och med att all information finns i appen och på webbsidan behöver vi inte hålla oss med flera olika informationsfoldrar i pappersformat. Något som är en ren miljövinst och uppskattas av gästerna.

Kan ersätta nyckelkort

Ett annat syfte med appen är att hålla kontakt med gäster och emellanåt skicka ut tips om hotellets vinsortiment eller den egna vinproduktionen som ryms i hotellets lokaler. Och det finns ännu fler idéer om hur appen kan användas.

– Framöver kommer vi bland annat undersöka möjligheterna att ersätta nyckelkorten med en funktion i appen, säger Claes Anerud.

Det tekniska systemet är ett samarbete mellan ALE, (Alcatel-Lucent Enterprise), Telecom Norden och Mobile Interaction, varav de sistnämnda har konstruerat själva appen.

Ti: Ni har fått med mycket i appen men det saknas ett bokningssystem?

– Funktionerna finns så det är inga problem. Det är bara upp till hotellet om eller när de vill ha dessa funktioner, säger Fredrik Mistander, vd på Mobile Interaction i Stockholm.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter