HP ger sig in i mobilkriget

HP har utvecklat en dual mode-mobil som ska matcha gsm-konkurrenterna och göra allvar av trådlös ip-telefoni på kontoret. HP Ipaq 514 Voice Messenger använder Windows Mobile 6.0 och pratar edge, wlan och bluetooth. I maj landar den i butikerna.

HP ger sig in i mobilkriget

– HP Ipaq 514 är perfekt för företag som vill ha koll över de mobila enheterna och samtidigt minska kostnaderna för telefonin. Genom att kunna använda ip-telefoni och skippa kontorstelefoner helt drar man inte bara ner telefonkostnaderna utan man slipper ju också inköpskostnaden för fasta telefoner, säger Rikard Kindlund, produktchef för Ipaq på HP i Sverige.

HP trycker mycket på den nya mobilens grundprestanda. Den har 6,75 timmars taltid med gsm och 7,5 dagars passningstid. Med wlan-funktionen (802.11 b/g) påslagen klarar Ipaq 514 upp till 80 timmar i vänteläge och 4,5 timmar uppkopplad.

Genom HPs uppköp av företaget Bitfone finns fjärradministration och konfigurationsmöjligheter redan inbyggda i enheten via ota-standarden. För stora företag betyder det att de kan fjärrhantera och stödja enheten för att kunna ge tillgång till program, data och företagets nätverk.

Ipaq 514 Voice Messenger använder det nya operativsystemet Windows Mobile 6.0 med förbättrade funktioner för e-post, kalender och kontakter.

Riktpriset är satt till 2 795 kronor exklusive moms. 

Fakta

Smått och gott i Ipaq 514

HP:s nya mobil har stöd för mp3, video och spel. Har en inbyggd digitalkamera med en upplösning på 1,3 megapixel.

Nyckelfunktioner:

· Röstkommandon för kontakter, kalender och e-post. Uppläsning av sms eller nedteckning, hitta kontaktinformation, återuppringning, ring tillbaka och telefonhistoria. Läs upp e-post, svara på e-post med röstmeddelanden – diktera och skicka svar som bifogad ljudfil via e-post.

• Ring sip-baserade samtal genom att ansluta till kontorets ip-baserade växel. Via trådlöst kontorsnät (wlan).

• Radera data på distans om någon tappar en enhet. Skydda data, inställningar och installerade program med säker lagring.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.