Hsdpa kommersiellt i år

Det är i år som hela västvärlden förväntas få tillgång till turbo-3g, enligt analysföretaget Informa Telecoms & Media. Men rimliga priser krävs för att mobilt bredband ska få ett brett genomslag.

Ericssons vd Carl-Henric Svanberg är övertygad om att de flesta 3g-nät kommer att uppgraderas med hsdpa under 2006, det vill turbo-3g. Analytikerna på Informa Telecoms & Media är inne på samma spår. Hsdpa förväntas få en kommersiell start på de flesta av de europeiska marknaderna i år. Men analytikerna varnar mobiloperatörerna för att sätta överpriser på mobilt bredband, om de vill att tjänsten ska ta ordentlig fart.

Mobiloperatörerna har visat en stark motvilja till att sälja 3g-data med flat rate-abonnemang, men enligt analytikerna är detta ett krav för att locka en bred massa. Informa Telecoms & Media jämför med att vanligt bredband inte fick ett brett genomslag innan så kallade flat rate med fasta månadskostnader infördes.

Sedan 3g startade har dock priserna på 3g-data minskat kraftigt. Det visar inte minst en årlig undersökning som Telekom idag utfört. Datapaket med inkluderad trafik har fått ökad datamängd, vilket lett till att snittpriset på 3g-data gått ner.

Fakta

Turbo-3g

Med hsdpa får 3g-näten nedladdningshastigheter på maximalt 14 Mbit/s och mer än dubbelt så mycket systemkapacitet utan att det krävs mer spektrumutrymme. I praktiken är dock hastigheterna betydligt lägre. I de nät som finns i drift idag kan användarna räkna med hastigheter på 3,6 Mbit/s i nedlänken och 384 kb/s i upplänken.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.