HTC One x3 lovar toppbilder

[Uppdaterad] Tre nya telefoner visade HTC upp på söndagskvällen, One X, One S och One V. För älskare av gamla Legend är den sista en glad nyhet.

HTC One x3 lovar toppbilder

One blir HTCs nya toppserie och designmässigt följer de tre modellerna HTCs numera väletablerat formspråk, men i lite ny och lite smäckrare tappning. Det handlar om telefoner med en kamera som HTC hävdar är lika bra som den i en vanlig digitalkamera. Till det bidrar både bra optik, en vass bildsensor och vässad mjukvara. När bilderna från One X på scenen ställdes mot de från Iphone 4s var resultatet slående till HTCs fördel. Nu är inte Apple direkt kända för att ligga i framkant när det gäller kameror så ett riktigt test blir intressant.

Ljudet ska också vara på topp och är precis som i modellen Sensation ett samarbete med Beat Audio. Musik kan om så önskas synkas trådlöst från datorn, lösningen fungerar även tillsammans med Itunes.

Som bonus ingår 25 GB lagringsutrymme hos Drop box, men bara i två år vartefter man får betala.

Alla tre One-syskonen är laddade med Android 4 och HTCs gränssnitt Sense 4, som nu sticker av mindre från Googles standardutseende än tidigare men ändå tillför en tydlig igenkänningsfaktor.

Okänd faktor starkast

Vassast i trion blir One X, en quad core-lur baserad på Nvidas Tegra 3-chip med 4,7 tum stor skärm. Skalet är är gjord i ett stycke polykarbonat, vilket gör den både lätt och reptålig. En snygg detalj är att HTC låtit glasytan svepa över kanten på telefonen, vilket gör den mjuk och behaglig att hålla i. Kameran, som HTC ägnade större delen av presskonferensen åt, är på 8 megapixel och har en optik med ljuskänsligheten f/2.0.

One X kommer också i en version för lte, men den får nöja sig med en mindre vass processor med två kärnor istället för fyra.

Försäljningsstart blir så snart som i april, oklart om det också gäller lte-versionen.

Tunnis i aluminium

Mellanmodellen One S har fått den välkända unibodydesignen i aluminium, som nu behandlats på ett sätt som gör den mycket motståndskraftig mot repor. Tekniken lär ha tagits fram för ytbehandling av satelliter. Jämfört med exempelvis förra årets modell Desire S är One S också betydligt tunnare. Designen är väldigt lik One X men skärmen är något mindre, 4,3 tum, vilket därmed gör den lite nättare.

Processorn är en en tvåkärnig Snapdragon S4, vilket inte verkar göra så mycket. En snabb testkörning visar inga tydliga skillnader i uppförande i förhållande till One X, inte ens vid uppspelning av hd-film. Modellen trivs som fisken i vattnet med nya Android 4.

Precis som One X ska S finnas ute till försäljning någon gång i april.

En ny men klen Legend

Uppgifterna om One V, en direkt efterföljare till redaktionens gamla älskling Legend, är lite knapphändiga. Klart är i alla fall att modellen blir den svagaste i trion med en singel core-processor. Kameran blir på 5 MP. Telefonen får samma grundform som Legend med en liten klack längs ner, men One V är tunnare och det optiska styrdonet är bortrationaliserat.

I Barcelona får vi bara se en avstängd telefon så hur bra Android ICS är med den svagare processorn vet vi inget om. Mycket talar för att One V kommer senare ut på marknaden än syskonen.

Summa summarum ser HTC ut att ha samlat ihop ett starkare startfält än till förra årets MWC. Kommentarerna från Analytiker är också positiva, inte minst till att HTC koncentrerat sig på ett färre antal modeller med gemensamma nämnare.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.