Html5 redo att utmana

Lanseringen av html5 kommer innebära många nya möjligheter. Nu ska webbappar bli en bra mobil väg in i företagssystemen.

Html5 redo 
att utmana

För att underlätta och spara pengar har it-avdelningar länge velat standardisera sina kommunikationslösningar. På den mobila sidan har detta varit svårt. Plattformsspecifika appar för till exempel Android, Ios och Windows phone har krävt separata versioner för respektive operativsystem och webben har inte varit ett fullgott alternativ, främst på grund av tekniska begränsningar i html.

Det ännu ej skarpt lanserade html5 har länge setts som en möjlig lösning på dessa utmaningar. Jämfört med nuvarande 4-standard har html5 flera tekniska förbättringar som bör kunna göra det till ett mer trovärdigt alternativ till native-apparna – bland annat möjlighet till lagring av data i offline-läge. Parat med en (i idealfallet) universell kompatibilitet ser webbvägen därmed ut att bli ett attraktivt sätt att jobba mot företagssystem.

Nya satsningar

När Ti skrev om ämnet för två år sedan sågs webben ännu som omogen och för tekniskt bristfällig för att vara ett bra alternativ. En hel del har hänt sedan dess.

Motorola har med sitt dotterbolag Motorola solutions satt ihop ett eget ramverk för apputveckling i html5 för Windows. Det bygger på utvecklingsjobb av Rhomobile, som Motorola köpte upp tidigare i år. Andy McBain, produktspecialist på Motorola solutions, tror stenhårt på html5 i företagsvärlden.

– Html5 är helt klart redo för ett ordentligt genomslag när det gäller företagsapplikationer. Tekniskt är problemen lösta, exempelvis med data som ska synkas när man är online efter att ha varit utan täckning i mobilnätet, säger McBain.

Även Microsoft har aviserat att man tror starkt på html5 och att det kommer bli basen i kommande Windows 8. En avveckling av Silverlight kan därför vara aktuell.

Native inte dött

Anders Tormod, vd på Pocketmobile, tror också att html5 går en ljus framtid till mötes på företagssidan. Men Tormod menar att vi för den skull inte sett det sista av native-appen.

– Html5 gör att html är redo för företagstillämpningar. För lite lättare applikationer kommer det vara dominerande inom ett par år, tror jag. Däremot tror jag man ska vara försiktig med att utropa det till lösningen på allt. Det tror jag inte att det blir, säger Anders Tormod.

Tormod menar att typen av användningsområde kommer vara avgörande för om html5 är den bästa vägen in, eller om nativeappar för Ios, Windows, Android med mera är bättre.

– Det beror helt enkelt på vad man ska ha appen till. För lite mer avancerade tillämpningar som är processpecifika, lite mer avancerade kommunikationslösningar, tung affärslogik, såna saker … där är native-apparna helt enkelt vassare. Däremot tror jag vi kommer se en hel del hybrider framöver.

Fakta

Två mobila modeller

Det finns två grundmodeller för att jobba mobilt mot ett företagssystem:

1. Med html vilket innebär access via webben. Fördelarna här är plattformsoberoende och, som det ser ut med html5, en ganska jämbördig prestanda jämfört med native-appar.

2. Med native-appar. Dessa jobbar antingen direkt mot ett system, vilket är ovanligt och omständligt, eller via en så kallad middleware. Den senare modellen brukar också kallas container. Fördelarna är bland annat att man kan designa apparna så att de utnyttjar funktioner i backend som inte är möjliga via html. Nackdelen är att de måste anpassas för flera operativsystem, vilket ökar kostnaden.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.