Huawei ger sig in i kamp med Microsoft och Cisco

Videomöte Med en av världens största utvecklingsavdelningar ger sig jätten Huawei in i ett nytt område. Nu lanserar man en allt-i-ett-lösning för det smarta mötet.

Huawei ger sig in i kamp med Microsoft och Cisco

Kreativa möten i mötesrum med en whiteboard minns man knappt hur det var. Men behovet av bra samarbete finns ju kvar – även i en digital kontext.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Digitala whiteboards finns ju från till exempel Cisco (Webex Board) och Microsoft (Surface Hub) och nu ger sig kinesiska jätten Huawei in i kampen om att få utrusta företagen med smart mötesutrustning. Ideahub är ett allt-i-ett-utrustning för det smarta mötet med pekskärm, kamera, mikrofoner och högtalare.

Telekom idag får den förevisad av Wei Xia, produktspecialist på Huawei i Norden, i företagets nya lokaler i Solna.

– Med den här kan man få till oerhört produktiva möten både på plats på kontoret, hemmakontoret och på distans, säger han.

Innan vi går in på vad man kan göra med Ideahub finns det en fråga man inte kommer runt kring Huawei idag. Kan man använda amerikanska tjänster som Microsoft Teams, Google Meet eller Zoom som dominerar digitala möten idag?

Wei Xia är medveten om problematiken eftersom Huawei inte längre får vara med i android-butiken Google Play med sina telefoner på grund av amerikanska handelshinder. Huawei håller istället på att bygga upp sin egen app-butik och har fått in många bolag som levererar appar till deras App Gallery, om än långt ifrån lika många som finns i Google Play.

– Ideahub bygger på android och där har man tillgång till vår App Gallery. Sedan har vi också löst det med en enkel windows-dator som är inbyggd här bakom skärmen, säger han och pekar på vänstra delen av skärmen.

– Det är ingen del som vi har kontroll över och kan påverka, utan den här lösningen är framtidssäker så länge som windows finns.

Med Ideahub tänker sig Huawei flera användningsområden, varav Telekom idag ser två tydliga för företag.

* Interaktiv whiteboard med snabbare skärmuppdatering än konkurrenterna.

– Det har vi valt eftersom vi tycker att det blir en skönare känsla när man skriver då. Det känns mer som att man skriver på en vanlig whiteboard, säger Wei Xia och ritar lite kinesiska tecken för att visa.

Huawei har byggt in ai-funktioner i Ideahub för att det ska bli lättare att förstå vad som skrivs för deltagarna och för att presentationen ska bli snyggare. Det innebär att man automatiskt kan låta enheten göra om kråkorna till anteckning till typograferad text – och att man kan se hur ens skeva cirkel får en perfekt rund form.

– Vi klarar av 8 språk i nuläget. Tyvärr kommer det att dröja lite innan den kan förstå svenska, säger Wei Xia.

Med enkla rörelser går det också att förstora, förminska, sudda ut och bearbeta presentationen på andra sätt. Funktioner som är liknande de som finns hos konkurrenterna.

– Vi har också två sätt att dela det arbete man skapar på Ideahub. Antingen kan man spara den lokalt som en fil som det går automatiskt att jobba vidare i. Eller så skickar man ut det som en pdf till alla som behöver få den. En pdf kan sedan läsas in i systemet igen så att man kan fortsätta arbeta med den, säger Wei Xia.

Har man tillgång till flera enheter på sitt företag så kan man koppla ihop dem och jobba samtidigt med samma presentation – även om en enhet är i Luleå och en i Malmö. Fördröjningen kan då vara ungefär 0,5 sekunder beroende på hur snabb ens uppkoppling är.

* Digitala möten med 4k-kamera, 12 mikrofoner och 4 högtalare – med möjlighet att använda antingen Hueweis egna mötestjänst eller Teams, Zoom eller valfri mötestjänst via Windows.

– Det ska vara enkelt att ta sig in i möten och med vår mötestjänst kan alla enheter, Ideahubs, datorer och telefoner med rätt app vara med i möten och se allt som händer. Än så länge kan man bara se på när whiteboarden ritas på Ideahubs från andra enheter, förklarar Wei Xia.

Under presentationen visar han upp ljudet från högtalarna. Det är ett klart ljud, som hörs tydligt i hela det cirka 10 kvadratmeter stora rummet som vi sitter i.

– Mikrofonerna är rundstrålande och plockar upp ljud på 8 meters håll. Har man större utrymme så går det att komplettera med externa ljudkällor både från oss och från andra tillverkare.

Ska man använda Ideahub i ett mer öppet landskap går det att begränsa zonen som mikrofonerna plockar upp ljud från. Med Huawei-språk kallas det för acoustic baffle och det finns två inställningsmöjligheter – stort eller litet område.

Vilket är ditt bästa försäljningsknep? Hur sticker Ideahub ut?

– Det är bra hårdvara. Men framför allt är det priset som sticker ut. Vi har prissatt den från 4500 dollar för den billigaste varianten med 65 tums skärm till 9500 dollar för den mest avancerade med 86 tums skärm. Det är ungefär hälften av vad våra konkurrenternas produkter kostar.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.