Huawei Matebook utmanare Surface Pro

Mobilt Precis som Samsung släpper Huawei nu en 12-tumsplatta som med ett tangentbordsfodral som tillbehör kan förvandlas till en fullfjädrad laptop.

Huawei Matebook utmanare Surface Pro

Att Huawei kan göra mobiltelefoner och surfplattor baserade på Android vet vi sedan tidigare men med Matebook ger de sig för första gången in på pc-marknaden om än med en hybridprodukt. Huawei Matebook kommer in en hel rad versioner med olika processorer i Intels senaste Core M-serie. Billigast blir Matebook med Core M3, 4 GB internminne och 128 GB lagring, medan värstingutgåvan får en Core M7-processor, 8 GB minne och 512 GB lagring.

I övrigt är specifikationerna de samma vilket innebär Windows 10 Home eller Pro, en 12-tums ips-skärm med upplösningen 2 160 x 1 440 pixlar, en 5 megapixelkamera och trådlöst nätverkskort med stöd för dual band och ac-standarden. Dessutom finns en fingeravtrycksläsare som ska kunna läsa av din identitet oavsett hur du sätter tummen (eller vilket finger du nu föredrar att använda) mot läsaren.

Extra känslig för tryck

Men nu var det ju en hybridprodukt likt Microsoft Surface Pro, Galaxy Tabpro S eller för den delen Apple Ipad Pro som vi pratar om så självklart finns det också tillbehör i form av ett tangentbordsfodral som ger stöd åt skärmen i två olika lägen och en tryckkänslig pekpenna. Den senare ska vara mer exakt än konkurrenternas och känner av hur hårt du trycker i hela 2 048 nivåer. Som grädde på moset kan pennan knäcka extra som laserpekare när du ska hålla presentationer.

Bara två kontakter

Huawei Matebook har bara två portar, en hörslurskontakt och en kontakt för usb-c som dessutom används för laddning. När man är på språng räcker det säkert utmärkt men använder man Matebook på kontoret kommer man säkert att vilja koppla in både extern skärm och mus/tangentbord. Som tur är finns ytterligare ett tillbehör i form av en dockningsstation med vga, hdmi, nätverk och vanliga usb-portar.

Priserna för Matebook kommer att starta på omkring 6 000 kronor plus moms, men med penna, tangentbordsfodral och dockningsstation får man plussa på ytterligare cirka 2 400 kronor plus moms. Toppmodellen blir betydligt dyrare, räkna med omkring 13 200 kronor exklusive moms och tillbehören.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.