Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Huawei mot PTS – det här händer nu

5g Om lite drygt en vecka möts Huawei och PTS i domstol. Då ska den kinesiska teknikjätten försöka övertyga förvaltningsrätten om att myndighetens beslut om utestängning är fel.

Huawei mot PTS – det här händer nu

Matchen Huawei mot PTS är inne i andra halvlek och den 21-23 april så kommer de båda att mötas i ytterligare en rond. Men vad är det som är på bordet nu?

I första omgången handlade det om att kinesiska teknikleverantörer sågs som en säkerhetsrisk, vilket innebar att de aktörer som ville buda om spektrum i PTS 5g-auktion klippte kontakten med Huawei. Detta ledde till att Huawei överklagade till förvaltningsrätten som innebar att PTS var tvungen att stoppa auktionen till dess att saken var prövad rättsligt.

PTS drog ärendet vidare till kammarrätten och i december kom beslutet därifrån om att den så kallade inhiberingen upphörde och att auktionen kunde genomföras. Dock skrev domstolen att man ansåg att Huawei skulle få fortsatt prövningsrätt för sitt ärenden.

Auktionen genomfördes under januari på rekordtid och nu är det så dags för förvaltningsrätten att åter ta upp målet om 5g-tillstånd. Detta i en så kallad muntlig förhandling.

Tre dagars förhandling

Så vad kommer då ske? Under den inledande dagen, onsdag 21 april kommer de båda parterna få göra sin sakframställan samt att Huawei kommer få sitt första vittne förhört. Den följande dagen kommer ytterligare två vittnen för den kinesiska teknikjätten samt två PTS-vittnen att förhöras.

Under sista dagen kommer Huawei och PTS få dra var sitt slutanförande innan det hela avslutas.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!