Huawei och Ericsson delar på Telias lte-kaka

Telias satsning på lte, nästa generation mobilt bredband, är i full gång. Genom samarbete mellan Ericsson och Telia blir Stockholm den första staden som får ta del av den nya tekniken. Även Huawei har i avtal med Telia fått i uppdrag att bygga ett lte-nät för Oslo.

Den teknik som på sikt kommer att ersätta 3g för mobila bredbandstjänster bygger på teknikstandarden lte, Long Term Evolution. Via lte kan operatörsnäten leverera upp till tio gånger högre datahastigheter än vad som är möjligt med dagens snabbaste teknik, turbo-3g.

I Sverige har Ericsson och Telia inlett ett samarbete för att bygga ett lte-nät i Stockholm. Kontraktet är det första av sitt slag för Ericsson, som ser uppdraget som strategiskt viktigt.

– Vi är glada över att fortsätta vårt tidigare samarbete med Teliasonera, detta arbete utgör en viktig milstolpe. Lte öppnar för högsta möjliga prestanda och kapacitet i nätverken, vilket är nödvändigt för att möta behoven från den snabbt växande gruppen bredbandsanvändare världen över, säger Mikael Bäckström, vd för Ericsson i Norden och Baltikum.

Telias avtal med Ericsson avser uppbyggnad av ett lte-nät i Stockholm innan för tullarna, Kista centrum, Globen, Stockholmsmässan i Älvsjö och Farsta. Företagens målsättning är att färdigställa nätet för kommersiell lansering under 2010.

Huawei med i matchen

Den kinesiska tillverkaren av mobil hårdvara, Huawei, har i likhet med Ericsson också vunnit ett Telia-kontrakt för utbyggnad av lte. I Huaweis fall handlar det om ett nytt mobilnät för Oslo, Norge. Även för Huawei markerar samarbetet det första avtalet där tillverkaren får i uppdrag att implementera lte-tekniken i ett operatörsnät. Tidsramen är också densamma, Telia och Huawei siktar på att ha nätet redo för nya mobiltjänster under 2010.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.