Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Huawei överklagar PTS beslut: ”Vi blev vilseledda”.

5g Det kommer kanske inte som en överraskning. Kinesiska Huawei har överklagat beslutet om att de inte får vara leverantör i den kommande 5g-utbyggnaden i Sverige.
– Vi blev vilseledda, säger Huaweis nordiska chef.

Huawei överklagar PTS beslut: ”Vi blev vilseledda”.

Det är nu tre år sedan som den stora diskussionen om säkerhetsrisken kring kinesiska företag blossade upp rejält. Detta då landets statsbärande parti infört lagar som tvingar företag att dela med sig av information.
I USA började man genom att förbjuda stora kinesiska telekombolag – samt att amerikanska företag samarbetade med dessa. Detta har sedan spridits världen över och resulterat i olika former av förbud.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

När Post- och telestyrelsen den 20 oktober meddelade kriterierna för vilka företag som får vara med i den kommande frekvensauktionen var de även tydliga med en sak. Kinesiska leverantörer är förbjudna – och då riktat mot Huawei och ZTE.
I fredags meddelade Huaweis svenska division att man överklagar beslutet till förvaltningsrätten och ber om ett omedelbart beslut för att avbryta implementationen av PTS beslut.
– Vi förstår och bekräftar den svenska regeringens intention att öka säkerhetsnivån i nätverken. VI välkomnar alla opartiska och faktabaserade cybersäkerhetskrav med tydliga och verifierbara tekniska standarder, precis som transparenta godkännandeprocedurer, säger Kenneth Fredriksen, nordisk chef för Huawei, i ett uttalande.

”Ingen chans att adressera säkerhetsfrågor”

Men även om Fredriksen säger att man förstår önskan efter säkerhet – så riktar han besk kritik mot PTS beslut.
– Vi, liksom resten av telekomindustrin, blev vilseledda att tro att beslutet skulle grunda sig i fakta och tekniska standarder. Istället vilar beslutet på felaktiga antaganden och trots att vi är en direkt påverkad aktör blev vi inte tillfrågade, granskade eller fick chansen att adressera några ”säkerhetsfrågor” innan PTS tog sitt beslut, vilket är i strid med både EU-rätten och svensk rätt, säger han.

I överklagandet menar Huawei att PTS beslut grundar sig på felaktiga fakta och de skriver även att myndigheten gjort flera allvarliga överträdelser. Därtill skriver de:
”Om detta beslut inte utmanas skulle det väcka betydande frågor kring europeisk och svensk rättssäkerhet. En grundläggande och objektiv genomgång av beslutet kommer att visa att det måste upphävas.”
Kenneth Fredriksen säger att han genom dialog försökt få PTS att ompröva sitt beslut.
– Beslutet är helt uppenbart förhastat. Därför ser vi tyvärr ingen annan utväg än att vända oss till domstol för att säkerhetskälla att ett så viktigt beslut grundar sig i fakta snarare än antaganden och upplevda osäkerheter, säger han.

PTS: Processen fortgår

PTS bekräftar att deras beslut kring tillståndsviakoren i auktionen för 3,5- och 2,3 GHz-banden överklagats. I en uppdatering skriver myndigheten att de anser att det egna beslutet är korrekt. De skriver även att Huawei inte är part i det här ärendet och att företaget inte heller på annan grund har rätt att överklaga. Vidare skriver de att de anser tt beslutet, som fattats under handläggning, inte går att överklaga särskilt. Först eter att de slutgiltiga besluten om tillstånd har fattats, efter auktionen, skulle eventuellt överklagande kunna göras.
PTS skriver att de fortsätter sin process som planerat och så lägen inte domstol kommer med något annat beslut så avser man inleda auktionen tisdagen den 10 november.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter