Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Huawei svarar på ”tåget har gått”

Spektrumauktionen Efter 5g-auktionen i tisdags har de flesta operatörerna berättat vilken leverantör de valt. För stoppade Huawei är läget tufft.
– Det är inte ett läge som vi vill vara i, säger Kenneth Fredriksen, ansvarig för Huawei i Norden.

Huawei svarar på ”tåget har gått”

I Telekom idags webinar igår, sponsrat av Huawei, sa experterna – Thomas Björklund och Leif-Olof Wallin att det är risk för att tåget har gått för den kinesiske leverantören att leverera till 5g-nätet i Sverige.

Tele2 och Telenor väljer Ericsson och Nokia för 5g-nätet och idag berättar Tres teknikdirektör Per Stigenberg att de väljer Ericsson. Telia har sedan tidigare ett starkt samarbete med Ericsson.

Kenneth Fredriksen fick förhinder att vara med i gårdagens webinar, men idag hinner han med en 15 minuter lång intervju med Telekom idag. Han är stressad eftersom det är mycket som ska lösas snabbt.

Har tåget gått nu för att vara med i 5g-utbyggnaden i Sverige?

– I den här branschen är man antingen ute eller inne och det går upp och ned för alla leverantörer. Så har det alltid varit och att det ser ut på ett sätt nu betyder inte att det alltid kommer att vara så. Operatörerna vill ha mycket konkurrens, det är bra för dem.

Vad gör ni nu?

– Vi har ända sedan PTS beslut lagt mycket energi på att försöka ändra det här läget, bland annat med processer i domstolar. Vi vill helst att det hanteras utanför domstolarna, det är en bättre lösning och vi vet att vi kan leva upp till alla eventuella krav som ställs på vår utrustning.

De inblandade vi pratar med hänvisar till en lösning i domstolsprocessen.

– VI har inte heller fått signaler om att det kan lösas utanför, men vi hoppas fortfarande att det ska lösas utanför.

Det är många länder som har hanterat godkännande-processen av leverantörer till kritisk infrastruktur som 5g-näten på olika sätt. I USA är Huawei stoppade sedan länge och i Storbritannien blev det samma besked och där ska staten stötta forskning för att inte riskera att hamna i ett läge där Ericsson och Nokia är de enda leverantörerna.

Kenneth Fredriksen hänvisar hellre till länder som Finland där man hänvisar till tekniken och inte vilket land tillverkaren kommer från.

– Vi är för en transparent hantering med öppen och fri konkurrens. Jag tror inte på att exkludera bolag på grund av var huvudkontoret ligger, säger han.

När vi intervjuade Anders Ygeman sa han att PTS beslut är ett naturligt sätt att tillämpa den säkerhetsskyddslag som en enig riksdag fattat beslut om.

– I grunden är säkerhetskraven på operatörerna i Sverige bra och jag har hyllat dem genom hela processen ända fram till slutet. Det är svårt att spekulera om vad som ligger bakom beslutet om oss hos PTS. För mig verkar det som att det är antaganden som gjorts av Försvarsmakten och Säpo som ligger bakom.

Han fortsätter:

– Det verkar som att man har dålig koll på hur telekom-världen fungerar med värdekedjan. Vi är en del av värdekedjan som är öppen där utveckling sker enligt standarder och vi köper och säljer delar till varandra. Telekom-utveckling sker tillsammans.

Hur ser du nu på er närvaro på den svenska marknaden i ett långt perspektiv?

– Så länge vi får göra business på en marknad fortsätter vi.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter