Huawei tar Chalmers-hjälp för mikrobasstationer

De smarta telefonerna sätter hård press på mobilnäten. Men svensk antennteknik kan bli en viktig pusselbit när det gäller att skapa bättre kapacitet på platser där många människor samlas.

Så kallade mikrobasstationer används för att förbättra täckningen och kapaciteten i de mobila näten på platser som exempelvis köpcentran, flygplaster och andra ställen där många människor rör sig. De lär inte heller bli mindre viktiga med tanke på att 4g-näten har sämre förutsättningar att tränga igenom väggar än signalerna från 2g- och 3g-basstationer.

Huaweis Götborgskontor är företagets expertcentrum när gäller just mikrobasstationer och nu slår de sig ihop med Chalmers tekniska universitet för att utveckla tillverkarens framtida produkter. Uppdraget för forskarna på Chalmers, under ledning av professor Per-Simon Kildahl, är att designa och verifiera de viktiga antennerna i basstationen och bland annat ta reda på hur de utnyttja omgivningen för att få så bra mottagning som möjligt.

– Vi har i vår grupp på Chalmers forskat fram en karakteriseringsteknik som fått kommersiellt genombrott för mobiltelefoner. Nu ska vi baserat på samma grundläggande teknik forska fram nya mikrobasstationer tillsammans med Huawei, och det är naturligtvis oerhört spännande, säger Per-Simon Kildal.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.