Huawei: Vi vill vara en del av 5g-utvecklingen i Sverige

5g I förra veckan kom PTS beslut som stoppar kinesiska Huawei och ZTE från att leverera till de svenska 5g-näten. Telekom idag har pratat med ZongYang Zhao, chefsstrateg på Huawei.

Huawei: Vi vill vara en del av 5g-utvecklingen i Sverige

Efter ett gediget arbete där säkerhetspolisen, myndigheter och intressenter deltagit trädde den svenska säkerhetsskyddslagen i kraft i april 2019. När PTS i förra veckan meddelade vilka som kommer att få lämna bud på 5g-frekvenserna i auktionerna berättade man också att ett krav är att man inte använder utrustning från Huawei eller ZTE i de nya näten.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Dessutom ska man inom fyra år också byta ut all utrustning från dessa leverantörer.

När en vecka har gått efter beskedet där Huawei, som har ett större avtryck på den svenska marknaden än sin kinesiska konkurrent, fått smälta beskedet bokar Telekom idag in ett videomöte med ZongYang Zhao, chefsstrateg för Huawei på den nordiska marknaden.

Sverige är inte det första land som valt att utesluta Huawei från 5g-nätet. Hur känner ni för det svenska beslutet?

– Vi är väldigt besvikna och överraskade. Vi har funnits i Sverige i över 20 år och bidragit till en fantastisk utveckling av mobilnätet för våra kunder. Under hela vägen fram till det här beslutet har vi haft en bra dialog med myndigheterna och diskuterat säkerhetskrav utifrån olika aspekter. Till oss har myndigheterna sagt att det inte skulle peka ut någon tillverkare specifikt eller något specifikt land som ett problem, säger han.

– Vi uppfattar det som att vi är en bricka i ett politiskt spel när man väljer bort en ledande leverantör av 5g-utrustning på det här sättet.

Hur menar du?

– Den svenska säkerhetsskyddslagen är världsledande och det är bra att Sverige skyddar säkerheten. Vi vill samtidigt att alla behandlas lika och där vi granskas utifrån fakta inte utifrån spekulationer. Vi välkomnar öppenhet och vi vill inget annat än att vara öppna, lämna ut källkod och visa att det inte finns några bakdörrar i vårt system. Men vi vill ha standardiserade protokoll som alla måste följa, vi som alla andra och att man inte pekar ut en enskild aktör som Huawei.

Vad gör ni nu?

– Vår plan är att vara kvar i Sverige och ha en fortsatt viktig roll på den svenska marknaden. Det behövs konkurrens och vi har byggt de bästa nätverken för 4g, en digitaliseringsresa för Sverige som  bland annat bidragit till att spännande svenska start-ups vuxit och blivit framgångsrika.

– Samtidigt, vi analyserar hela tiden läget, men det som är viktigast är att vi stannar nära våra kunder och vi försöker se till att de klarar sig så bra som möjligt.

Ni ville ju såklart leverera till det svenska 5g-nätet. Vilka konsekvenser tror ni att det får att ni utesluts?

– Det finns flera sätt att räkna på det. En studie från Oxford Economics visar att det här beslutet kostar Sverige upp till 35 miljarder kronor eftersom gamla nätverk måste bytas ut till en hög kostnad. Dessutom kommer konsumenterna få tillgång till nya tjänster senare, då mindre konkurrens mellan olika leverantörer leder till att utbyggnaden av 5g nätet kommer att ta längre tid. En annan siffra är från advokatbyrån Avance som visar att detta kommer att kosta Sverige 100 miljarder – pengar som konsumenter eller skattebetalare får stå får. Hur stor summan blir till slut vet jag inte, men jag kan säga att siffran kommer att bli väldigt hög.

Vad tror du är det av detta som kommer att påverka mest?

– Försenad 5g är en viktig faktor. När en världsledande leverantör som Huawei utesluts så har man bara en eller två leverantörer kvar, troligtvis endast en på den svenska marknaden. Jag tror att det leder till någonstans mellan 3 och 5 års försening innan vi har fullt utbyggd 5g på den svenska marknaden.

Ni har många anställda i Sverige. Vad händer med dem nu?

– Vi har 600 anställda i Sverige och investerar fortfarande tungt i landet, både vad gäller utvecklings- och säljpersonal. Vår framgångsfaktor är att vi bygger vår innovation nära våra kunder och det kommer vi fortsätta göra. Vi har vår kapacitet – och vi vill vara en del av 5g-utvecklingen i Sverige.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.