nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Huaweis nya router – en utmanare till adsl

Markant bättre täckning och hastigheter på upp till 100 megabit.
Huawei lanserar nu en ny router som konkurrerar med adsl-alternativ.
– Med WTTx kan vi redan nu erbjuda slutanvändare 5g-upplevelser i 4g-nätet, säger Kenneth Fredriksen chef för Huawei i Sverige.

  • Artikel annons 1

Nya 5g är kanske den stora rubrikmakaren numera, men tittar man på verkligheten så är det 4g som gäller – och för de som bor i glesbygd lär det dröja innan den femte generationen kommer och knackar på.

Men Huawei har inte glömt de som har en knackig täckning och med sin nya WTTx-router med extra utomhusantenn – kan man få rejält mycket bättre hastighet.

– Vi vill bidra till att skynda på den digitala utvecklingen i Sverige. Det är därför viktigt att privatpersoner och företag har tillgång till den senaste tekniken. Det ska gå fort att surfa och använda mobila bredbandstjänster som att streama filmer, spela spel, surfa med mera även där det inte finns fiber, säger Kenneth Fredrikson vd för Huawei i Sverige.

Den kinesiska tillverkaren kallar WTTX, Wireless To The X, för banbrytande teknik inom mobilt bredband och med normalhastigheter på mellan 20-60 Mbit/s – övertrumfar den vad adsl erbjuder (normalt 8-32 Mbit/s). I teorin ska routern klara av att förmedla hastigheter på upp till 600 megabit och i Sverige har man lyckats komma upp i över 300 megabit med det.

Routern använder sig av MIMO och antennen kräver ingen särskild konfiguration eller riktningsinställning. Tack vare tekniken ska täckning och näthastighet öka med upp till 70 procent.

– Det är dags att vi går in ett ”5G-mindset”. Vi kan alla redan nu ta till oss tillgänglig 4g-teknik och börja använda den som en övergång in i 5g-världen, , säger Kenneth Fredriksen.

Den nya WTTx-routern kommer att börja säljas av Tre från och med 22 november. Priset ligger på 3 199 kronor.

Etiketter:

  • Annons 3

Fler nyheter

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

  • Annons 4

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.