Huaweis jättemobil tar upp phablet-kampen

Smartphone Ascend Mate7 heter den kinesiska mobiltillverkarens nya flaggskepp. Skärmen på 6 tum är det mest uppseendeväckande, men batteriet är inte heller fy skam.

Huaweis jättemobil tar upp phablet-kampen

Nyheterna från IFA-mässan i Berlin fortsätter strömma in. Huawei presenterade igår deras nya Ascend Mate7, en jätte på hela 6 tum med hd-skärm och med 1920 x 1080 pixlar.

För att den enorma skärmen ska kunna hållas med en hand täcker skärmen 83 procent av framsidan och yttermåtten är slimmade och avskalade. Luren mäter 157 x 81 x 7,9 millimeter och har ett megabatteri på hela 4 100 mAh.

En bjässe bland phablets på hela 6 tum. Hur stora händer mannen på bilden har är osäkert.
En bjässe bland phablets på hela 6 tum. Hur stora händer mannen på bilden har är osäkert.

Fingra på baksidan

Telefonen har 2 GB ram och lagringsminne på 16 GB men här finns möjlighet att fylla på med upp till 32 GB. Kameran ligger på 13 MP och under den sitter även finger-avtrycksläsaren, alltså på baksidan av kameran. Upplåsningen sker också genom att endast placera fingret på ytan, inte med hjälp av en rörelse. Detta menar Huawei ska göra själva upplåsningsprocessen upp till 80 procent snabbare än konkurrenternas svep-rörelse.

Svenskar gillar inte phablets

Det hör inte till ovanligheterna längre att tillverkarna släpper Phablets, enheter som ligger någonstans i landet mellan telefon och surfplatta. En nyligen gjord undersökning från Accenture visar faktiskt att intresset för Phablets ökar i Kina, Indien och Sydafrika. Dock är intresset i Sverige betydligt svalare, endast 13 procent planerar att köpa en smartphone som är en phablet. Undersökningen bygger på svar från 23 000 konsumenter i 23 länder.

Intresset för att köpa nya smartphones svalnar dock inte. 77 procent av svenskarna angav att de idag äger en smartphone eller phablet, av dessa planerar hela 41 procent att köpa en ny inom de närmaste tolv månaderna.

Priset för Ascend Mate7 kommer vara 499 euro, cirka 4 700 kronor och den finns tillgänglig i Sverige från och med kvartal 4. Det finns tre färger att välja på: silver, svart och en guldig variant.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.