Hur många jobb blir kvar i Sverige?

Det är eftermiddag och bärplockningstider. Jag är på väg upp till Hudiksvall tillsammans med en kollega och på vägen kör vi om en massa småbilar av typ Lada från Volgas bilfabrik i Ryssland. Bilarnas registreringsskyltar säger oss att de är från Ukraina. I varje bil sitter fyra till fem personer och de små bilarna dignar under en tung last i bilen och på taket. Senare får jag höra att det just denna vecka med färjelinjen Gdynia – Karlskrona har landat flera tusen bilar med bärplockare från Östeuropa. Den svenska skogen ger under några veckor jobb åt kanske tiotusen utländska gästarbetare. Intressant eller hur?

Vad vill bärkonsumenten ha? Goda bär till goda priser, det vill säga lägsta möjliga pris. Precis som telekunden. Vem som levererar tjänsten spelar ingen roll!

En ny kultur bryter nu fram med en utveckling innebärande accellererande globalisering, ökad teknologiöverföring mellan regioner och företag och en stark prispress av all tjänste- och varuproduktion från sjukvård till datatrafik. Hur påverkar det oss? Vad kommer att hända med svenskt näringsliv? Är det överhuvudtaget någon mening med att prata om svenskt längre?

Hur agerar de stora, internationella it-serviceföretagen i detta nu? För IBM med sina 190 000 anställda betyder personalkostnaderna 65 procent av den totala kostnadsmassan. Internt arbetar nu IBM med att öka produktivitet per anställd och att flytta över jobb till låglöneländer som Indien och Pakistan. IBM har redan 40 000 anställda i Indien.

Läget idag innebär utan tvivel stora utmaningar för alla företag och inte minst för de svenska teleoperatörerna som i konkurrens med de nordiska och europeiska brottas med stagnerande intäktsutveckling och sjunkande marginaler. Hur kommer de att tackla problemen? Lösningarna finns i dessa fenom: downsizing, outsourcing, mycket kraftig prispress, bättre tjänsteutbud och företagsfusioneringar. Det betyder färre jobb i Sverige.

Ingen politiker, som hörs nu i valtider, pratar om hur vi skall stärka vår industriella utveckling och vår position som leverantör på världsmarknaden. Den politiska debatten fokuserar enbart på hur vi skall spendera våra gemensamma pengar inte hur vi skall förtjäna dem. Det är bekymmersamt. Mycket bekymmersamt.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.