I kväll premiärvisas Iphone 5

Som vanligt är det mycket hysch-hysch och spekulationer inför Apples lansering av nästa Iphone i kväll klockan sju. Här är några av nyheterna vi kan förvänta oss.

I kväll premiärvisas Iphone 5

Ryktena om hur nästa Iphone kommer att se ut och vilka förändringar det blir i förhållande till nuvarande 4S har pågått i månader. Sin vana trogen håller Apple hårt i premiärtäcket och bekräftar inte ens att kvällens event handlar om just en ny Iphone-modell. Efter att inbjudan till pressen skickades ut i förra veckan råder dock ingen tvekan, den innehöll en skugga av en stor femma. Det får därför ses som ganska troligt att namnet blir Iphone 5 och inte något i stil med New Iphone som när senaste Ipad släpptes.

Bland alla rykten om den tekniska utformningen finns det några som har troligare koppling till verkligheten än andra:

IOS 6

Nästa version av operativsystemet till Apples mobila enheter visades upp redan i juni och lär garanterat finnas i Iphone 5. Bland nyheterna återfinns bland annat nya kartor, Facetime över mobilnätet, förbättrad webbläsare, tätare integration av Facebook och möjlighet att dela med sig av sin fotoström till andra.

Större skärm

Att nästa Iphone får en större skärm är ingen högoddsare, men det verkar inte vara frågan om någon motsvarighet till jätteformaten i Android-lägret. 4 tum jämt och mer långsmal till formen är standardtipset från de som tror sig veta. Uppgifter i utvecklarmiljön för IOS 6 tyder på att upplösningen blir aningen högre än idag (1136×640 pixlar), utan att för den skull leverera hd-kvalitet. Sett till pixeltätheten blir dock skärmen lika skarp som dagens om antagandena om storlek stämmer.

Ny dockningskontakt

Ett av de mest ihärdiga och sannolika ryktena har talat om en ny mindre dockningskontakt. säkert smart på det sättet att dagens stora kontakt tar mycket plats, men mindre roligt för alla de som köpt dyra tillbehör sedan tidigare. Det lär garanterat finnas adaptrar att köpa men hur snyggt blir det i dockningsstationen på ljudanläggningen.

Hade man fått önska hade Apple valt att satsa på usb som resten av mobilvärlden, men det kommer vi att få se i stjärnorna efter.

4G – för Sverige?

Redan före lanseringen av Iphone 4S hoppades det på stöd för lte-tekniken. Den gången blev det inget men nu skulle vi bli väldigt förvånande om Apple inte byggt in kretsar för 4g. Den stora frågan blir istället om vi i Sverige kommer att kunna dra nytta av den snabbare datahastigheten eller om de frekvenser som används här hamnar utanför precis som hos nya Ipad.

Fyrkärnig motor

Ipad fick nöja sig med en dubbelkärnig A5 processor som vässats med en fyrkärnig grafikkrets, men hyfsat sannolikt är det ändå att Apple har en riktig quadcore-processor på lut åt Iphone 5.

Öppet för överraskningar

Trots allt förhandssnack är det allra intressantaste vilka eventuella överraskningar Apple lyckas komma med. All de ovanstående punkterna får i princip ses som någonting Apple måste göra för att hålla något så när jämna steg med värsta konkurrenterna på teknikfronten. Även om Iphone 4S toppat försäljningslistorna ända sedan lanseringen var modellen lite av en gäspning sett till förväntningarna på förnyelse. Den här gången hoppas vi att Apple spänt bågen hårdare.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.