Illavarslande utveckling för dataintrång under 2021

Säkerhet Fjolåret blev ett rekordår i negativ bemärkelse enligt organisationen ITRC.

Illavarslande utveckling för dataintrång under 2021

It-säkerhet har seglat upp som en av de absolut viktigaste frågorna för företag och organisationer. Och det lär nog inte ske någon förändring inom överskådlig framtid.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Faktum är att fjolåret, 2021, kunde uppvisa en dyster trend när det gäller antalet dataintrång i världen enligt siffror från ITRC, Identity Theft Resource Center, eftersom antalet intrång vida översteg det under 2020.

Uppgifter läckte vid stora attacker

Stora säkerhetsincidenter som Log4j och hackerattacken mot säkerhetsföretaget Cognyte bidrog till den negativa statistiken för 2021, men också intrånget mot Linkedin, där 700 miljoner användares uppgifter läckte ut.

– Tyvärr är inte Sverige och Norden undantagna den kraftiga ökningen av antalet attacker och intrång. Tvärtom ser vi att cybersäkerhetsfrågan nu är mer aktuell än någonsin. När hela verksamheter lamslås av ransomware-attacker och andra intrång blir följderna givetvis mycket allvarliga oavsett om det rör en kommun, hotell-, livsmedels- eller elektronikkedjor, konstaterar Peter Gustafsson på Barracuda Networks.

”Sin egen värsta fiende”

– Den kanske viktigaste lärdomen är att försöka minska mängden känslig data som lagras. Organisationer tenderar att lagra mycket mer data än de behöver, särskilt i kalkylblad som slutanvändare ofta fyller med alla typer av personligt identifierbar information. Det enda som vanligtvis står mellan en cyberbrottsling och den informationen är ett lösenord som lätt kan äventyras. Organisationer som hamstrar data är i många fall sin egen värsta cybersäkerhetsfiende.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.