Ims-arkitekturen dominerar rösttjänsterna 2010

Analysfirman Gartner förutspår en lysande framtid för ip-telefoni baserad på ims. 2010 kommer produkter för samtalsstyrning totalt vara värda 5 miljarder dollar, varav ims-utrustningen står för drygt tre fjärdedelar.

2010 kommer 77 procent av alla resurser som investeras i nivåer på nätet som används för samtalsstyrning att vara baserade på ims-arkitektur, enligt Gartner. Endast 23 procent fortsätter att använda andra mjukvaruväxel-teknologier. Men trots att ims kommer att bli den dominanta arkitekturen för rösttjänster i näten har den bara minimalt inflytande på andra applikationer under den analyserade perioden.

För operatörer som har både fasta och mobila nät och som vill satsa på konvergenta tjänster borde ims vara en självklarhet, enligt analytiker Bettina Tratz-Ryan på Gartner.

Effektivare kärnnätverk

Men för operatörer som bara vill implementera voip för att förbättra redan existerande rösttjänster erbjuder ims inga materiella fördelar gentemot traditionella mjukvarauväxel-baserade arkitekturer. De senare är beprövade och dessutom billigare. Däremot erbjuder ims långsiktigt effektivare kärnnätverk för operatörer som vill satsa på värdeadderande voip-tjänster samt värdeadderande röstapplikationer som push-to-talk från mobilen. Det kommer att ta tid att utveckla, men leder i slutändan till lägre kostnader för ägandet och lägre bindningstider.

– Ims kommer att erbjuda de bästa fördelarna jämfört med implementering av mjukvaruväxel-arkitektur när det gäller fast- och mobil konvergens eftersom den kan lita på massiva ansträngningar från industrin för en standardisering, säger Bettina Tratz-Ryan. Dessa bemödanden kommer att öppna dörrar för operatörer att utvärdera ett bredare utbud av lösningar med olika implementeringar för olika tjänster.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.