Ims ut på en ordentlig testkörning

I oktober ska teorierna bakom ims-tekniken omsättas i praktik. Det blir en ordentlig testkörning genom ett nätverk som spänner över tre kontinenter, kopplat till fem laboratorier.
Det inofficiella målet är att lyckas genomföra ett ims-baserat ip-telefonisamtal från ändpunkt till ändpunkt.

Den nya artiketuren ims, ip multimedia system, som har utecklats inom 3GPP och Etsi Tispan, ses av många operatörer som nyckeln till framtida inkomster och ett fortsatt grepp om kunderna. Det gäller inte minst de stora, gamla telebolagen. Därför sitter de just nu och funderar på när och hur de ska kliva in i ims-världen.

Det finns i praktiken mängder av olösta problem, implementeringsfrågor och konkret bevisning att gå igenom innan operatörerna rimligt säkert kan ta steget. Därför har världens största tillverkare och operatörer har redan bokat in sig för att vara med på GMI 2006, industriforumet MSFs stora interoperabilitetsevent som startar i oktober och kommer att pågå under några intensiva veckor. Ericsson och Operax är exempel på svenska företag som är engagerade.

Både utrustning och tjänster

Officiellt handlar GMI 2006 om att validera Multi Service Forums senaste arkitektur, MSF release 3. Har tillverkarna följt specifikationerna så att utrustningen är interoperabel och kan fungera i en blandad nätmiljö?

Men mycket mer står på agendan när den världsomspännande testbädden sätts upp.

– Vi vill även testa hur interoperabiliteten mellan tjänster i en konvergerad värld av fast och mobilt fungerar, förklarar Roger Ward, som är ordförande i MSF och till vardags arbetar direkt under British Telecoms teknikchef.

Det är för övrigt BT som står för nätverket i testbädden. Det spänner över tre kontinenter och kopplar ihop fem olika laboratorier: BT och Vodafones i Europa, KTs och NTTs i Asien och Verizons i Nordamerika. Hundratals ingenjörer kommer att arbeta mer eller mindre dygnet runt för att få ut så mycket som möjligt av de olika försöken och utvärderingarna.

– Nu handlar det inte om teoretiska frågeställningar längre, utan om att få saker och ting att fungera. Att klura ut hur de olika pusselbitarna ska läggas på plats, för att skapa en fungerande, fysisk nätverksarkitektur, säger Roger Ward.

Vill ha kontroll

Dan Warren, som arbetar med arkitekturen i kärnnätet hos Vodafone, hoppas personligen på att man ska lyckas genomföra ett ims-baserat ip-telefonisamtal genom hela nätverket, från ändpunkt till ändpunkt.

– Det skulle vara en stor framgång, säger han.

I övrigt lyfter Dan Warren fram behovet av sammankoppling mellan operatörerna för att ims-tjänster ska fungera bra vid exempelvis roaming. Han hävdar att det behövs knytpunkter motsvarande de som finns för vanlig fast och mobil telefoni, trots att ändpunkterna i en ims-miljö egentligen ska tala direkt med varandra.

– Utan en kontrollerad sammankoppling riskerar samtalen att göra onödigt många hopp mellan olika nätverk, vilket inte minst påverkar kvaliteten, säger Dan Warren.

En förbisedd fråga som säkerligen många av operatörerna har med sig till GMI 2006 är hur det ser ut med kopplingen mot deras bakomliggande system? För om de inte har system för att kunna ta betalt för de nya tjänsterna på ett smart sätt, riskerar ju hela det här teknikskiftet att haverera.

Fakta

GMI 2006, på agendan

• Roaming över olika nätverkstyper

• Quality of services genom bandbreddskontroll och så kallade session boarder controllers

• Interoperabilitet mot 3GPPs specifikationer för ims och kärnnätet

• Sammankoppling mellan operatörer

• Säkerheten i blandade miljöer

• Hur man hanterar tjänster och applikationer från tredjepartsleverantörer

• Nätadministration och stödsystem

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.