Industrifonden investerar i bättre mobilljud

Svensk teknik kan komma att göra högtalarljudet i mobiler och surfplattor bättre. Det tror i alla fall industrifonden som satsar 13 miljoner kronor i företaget Actiwave.

– Actiwave har en teknik som möjliggör stort ljud från små högtalare, säger Hadar Cars, investeringsansvarig på Industrifonden. Vi tror att bolaget har stora möjligheter att lyckas på marknaden, eftersom efterfrågan på bättre ljud i små enheter är stor och växande.

Företaget har funnits sedan 2007 och är en avknoppning från forskning som utförts på Linköpings universitet. Tekniken finns redan i produktion i företagets egen serie med ultratunna högtalare, men nästa steg är att försöka licensiera den till tillverkare av mobiltelefoner och surfplattor.

De 13 miljonerna från Industrifonden och ytterligare pengar från den befintliga ägaren SEB Venture Capital ska hjälpa Actiwave att lansera sin teknik och sitt kunnande på världsmarknaden där de enligt egen uppgift redan ser ett intresse från stora tillverkare av mobiltelefoner och andra elektronikprodukter.

– Vi är glada över att ha fått in en så stor och erfaren investerare som Industrifonden, säger Pär Gunnars Risberg, vd och grundare av Actiwave. Med deras kapital och kompetens kommer vi att kunna lägga in en högre växel i vår expansion.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.