Infineras nya fiberoptik-lösning sparar mycket pengar i 5g-utrullning

Nätverk Infinera vill förändra fiberoptik-marknaden inför den breda 5g-utrullningen. Björn Andersson är ansvarig för framsteget som ska spara massor av pengar och ge mer möjligheter att styra.

Infineras nya fiberoptik-lösning sparar mycket pengar i 5g-utrullning

Infinera är ett bolag som funnits länge i fiberoptik-branschen. Det tillhör de stora etablerade spelarna, men nu när man ska ta sin nya produkt XR Optics till marknaden så gör man det genom att starta som en startup inne i bolaget.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Ansvarig för satsningen är Björn Andersson som har en gedigen erfarenhet från telekombranschen. Telekom idag bokade in ett möte honom för att prata om utvecklingen som tagits fram i Stockholm.

– Traditionellt i fiberoptik så har man skickat en laser från ena sidan till andra sidan för att skapa en kommunikationslänk. Det har inte spelat så stor roll om det är 10 Gbit, 100 eller 400. Ska man dela upp det så behöver man komponenter på båda sidor, säger han och fortsätter:

– Det här har vi löst genom att packa ihop signalen och ha ett interface på varje sida istället för kanske fyra stycken på varje sida normalt sett. Tekniken vi använder oss av kallas för Nyqvist subcarriers och kommer från en klassisk upptäckt av fysikern Harry Nyqvist.

Vilka är fördelarna med tekniken?

– Det finns många fördelar, säger Björn Andersson och börjar räkna upp.

– Det sparar såklart väldigt mycket pengar för de som bygger när man inte behöver använda så många enheter på varje sida. Interfacen kan stå för upp till 40 procent av den totala kostnaden i vanliga fall.

– Det blir betydligt mer anpassningsbart i efterhand eftersom det går att styra uppdelningen allt eftersom – och inte enbart vid inköpsbeslutet.

– Det är också enklare för routern att hantera ett interface istället för flera.

När kommer den här tekniken till marknaden?

– Den kommer nu i slutet av året i en del storlekar. De lite större enheterna kommer lite senare, men vi har kört en del tester med en del av våra stora kunder såsom Deutsche Telekom och Telefonica och det har gått väldigt bra i Poc:ar.

På den svenska marknaden har Infinera kunder som Tre, Telenor och Globalconnect. Björn Andersson tror att exempelvis Tre skulle kunna använda tekniken för att effektivisera nätet hela vägen fram till fram till 5g-antennen.

– Det är ju en helt ny arkitektur såklart, men vi menar att man behöver ju inte byta ut 100 procent direkt utan man kan göra skiftet stegvis. Man får stora fördelar tidigt i utbytet.

Infineras lösning XR Optics är inte en standard. Men Björn Andersson ska jobba för att se till att det blir det.

– Den här lösningen är så pass bra att det är bra om även om våra konkurrenter använder den. Det här är ett helt nytt sätt att tänka för Infinera, men vi är med i en del olika forum för att sprida den vidare. Gensvaret så här långt har varit otroligt.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.