Så slår inflationen mot operatörerna

operatörer Den höga inflationstakten sätter press på operatörerna. Samtidigt som man måste fortsätta att investera i 5g och annan ny teknik ser man över sina kostnader.

Så slår inflationen mot operatörerna

Det har knappast undgått någon att den höga inflationstakten ställer till problem för företag såväl som konsumenter i såväl Sverige som en rad andra länder. När Telia i somras presenterade rapporten för årets andra kvartal vittnade den om en kraftig nedgång jämfört med fjolåret. Företagsledningen vädrade också en oro inför framtiden och de rådande makroekonomiska förutsättningarna. Precis som många andra företag har operatörerna fått se hur utgifterna skjutit i höjden, inte minst på grund av höga energipriser.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Telekom idag kontaktade några av mobiloperatörerna på den svenska marknaden för att ta reda på hur inflationen påverkar deras verksamhet och om de planerar att vidta några särskilda åtgärder, exempelvis i form av prisjusteringar. Vi har sökt Telia men ännu inte fått något svar.

Fredrik Hallstan, pr-chef, Tele2:

Hur påverkas ni av den höga inflationstakten?

– Det är framförallt de höga energipriserna som påverkar vår kostnadsbas.

Har ni vidtagit några åtgärder för att dämpa effekten på er verksamhet?

– I Sverige har vi sedan tidigare en strategi där vi hedgar energipriserna, vilket gör att påverkan är mindre än i Baltikum där vi historiskt inte har hedgat energipriserna lika mycket.

Har ni planer på att justera prissättningen på era tjänster?

– Vi erbjuder ett stort antal tjänster och produkter och arbetar kontinuerligt med prissättningen så den är korrekt och konkurrenskraftig. Vi har i dagsläget inga specifika prisjusteringar planerade för att hantera inflationseffekter.

Björn Ivar Moen, vd, Telenor Sverige:

Hur påverkas ni av den höga inflationstakten?

– Inflationstakten påverkar alla och det är klart att vi är oroliga och följer utvecklingen noga.

ivar moen 160

Har ni vidtagit några åtgärder för att dämpa effekten på er verksamhet?

– Vi jobbar kontinuerligt för att reducera effekten på vår verksamhet.

Har ni planer på att justera prissättningen på era tjänster?

– Det är än så länge lite tidigt att uttala oss om ifall det blir aktuellt, men vi följer utvecklingen löpande för hela vår verksamhet.

Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör, Tre:

Hur påverkas ni av den höga inflationstakten?

– Vi påverkas som alla andra branscher och ser kraftigt ökade kostnader inom el för nät och IT, räntor, indexuppräkningar för diverse hyresavtal, även den svaga kronan påverkar oss eftersom det leder till högre inköpspriser. Det börjar bli kännbart.

Har ni vidtagit några åtgärder för att dämpa effekten på er verksamhet?

– Vi ser löpande över våra kostnader för att säkerställa att vi hela tiden har de mest konkurrenskraftiga priserna på marknaden. Det makroekonomiska läget jobbar inte för oss just nu, men på Tre är vi vana att jobba, både i det stora och det små, för att anpassa kostnadskostymen.

Har ni planer på att justera prissättningen på era tjänster?

– Vi kan inte kommentera hur vi kommer att agera prismässigt, det är affärshemligheter, men vi är självfallet inte opåverkade av situationen. Vi brukar säga att vi har svart bälte i att hålla kostnader, något som kommer våra kunder till del eftersom vi kan hålla väldigt konkurrenskraftiga priser. Men precis som många andra branscher finns det även gränser för oss, vi bevakar utvecklingen noga och diskuterar olika scenarier.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.