Tre kovänder – hd-röst redan till sommaren

Hd-röst Operatören Tre tyckte i förmiddags att intresset från kunderna kring hd-röst var för lågt. Men på eftermiddagen var åsikten en annan – nu drar även Tre fram svärdet i hd-striden.

I februari förra året gjorde Telekom idag en rundringning till operatörerna för att ta dem på pulsen om hd-samtal. Artikeln publicerades i Telekom idag nummer 2 2013.

Då var det ingen som hade någon brådska att lansera röstsamtal i hd-kvalitet. Den samlade bilden när vi ställde frågan till Telia, Tre och Tele2 var att det inte fanns något intresse från kunderna. Enligt operatörerna spelade det heller ingen större roll hur deras konkurrenter agerade på området: ”Kundnyttan är viktigast” var det gemensamma svaret.

Kör igång till sommaren

Idag, nästan exakt ett år senare, gick Telia ut och berättade att de lanserar hd-röst i 3g-nätet i slutet av mars. Tele2 följer samma linje och säger nämnde också ”i slutet av mars” som mål.

Operatören Tre har redan i smyg aktiverat hd-röst i 3g-nätet i Stockholms innerstad, Solna och Sundbyberg. När Telekom idag ställer frågan vid lunchtid är en lansering för hela landet inte aktuell. Men några simmar senare har man ändrat sig: Resten av landet kommer att ha tillgång till hd-ljud under sommaren.

– Vi kommer att lansera hd-röst i vårt eget nät till sommaren, och går det inte helt som planerat så blir det strax efter sommaren, säger Erik Hörnfeldt, informationschef på tre, som menar att detta inte är något som kunderna efterfrågar i någon större utsträckning.

Telenor avvaktar

I Norge är hd-ljud i Telenors 3g-nät redan verklighet. Det införde man förra våren.

Hur det blir i Sverige återstår att se, Telekom idag har sökt Telenor och ställt frågan, men just nu vill operatören inte kommentera.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.