Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Ingen lösning i sikte

Operatörer Telia vill inte teckna något nytt avtal med operatören Telesport och om en knapp månad riskerar kunderna att åter bli utan mobiltelefoni.

Det har nu gått snart två veckor sedan Telia utan förvarning stängde av operatören Telesport, och därmed slutkunder som Försvaret och Sveriges Radio, från mobilnätet. Trots det verkar inte någon lösning vara i sikte – snarast ser positionerna minst lika låsta ut som tidigare.

– Telia har meddelat att vi har fram till den 21 oktober på oss att hitta en lösning för våra kunder, sedan stänger de nätet igen. Det är helt orimligt och alldeles för lite tid för att vi ska hinna hjälpa alla kunder, säger Thomas Stenberg, vd för Telesport.

Inte blir det enklare då Telia enligt honom också deklarerat att de tar bort hela den nummerserie som Telesports tidigare mellanhand Telogic använt. Därmed blir det omöjligt att flytta över kunderna till någon annan virtuell operatör i Telias nät utan att kunderna på samma gång också måste byta telefonnummer.

Inget intresse av avtal

Möjligheterna för Telesport att få teckna ett nytt eget avtal med Telia istället för det man haft genom konkursade Telogic ser inte heller ut att vara goda.

– Vi kan inte se att vi i dagsläget har något större intresse av erbjuda ett sådant avtal, säger Hans G Larsson, informationsansvarig för kundrelationer hos Telia.

Ointresset från Telias sida grundar sig i det faktum att konkurrenterna Telenor och Tele2 med hjälp av kompletterande mobilabonnemang från Telesport kunnat ta hem upphandlingar där de inte själva klarat kundernas täckningskrav i hela Sverige.

Upplägget som sådant är långt ifrån nytt, det har använts under många år med olika virtuella operatörer som partners. Något som Telia nu uppenbarligen vill sätta p för. Om det handlar om direkt vidareförsäljning eller andra upplägg spelar ingen roll menar de.

– Partnerskap mellan till exempel Telesport och Telenor eller Tele2 är inte okej, detta regleras i våra avtal, säger Hans G Larsson.

Har skrivit på

Telesport menar att de redan har ett giltigt avtal om tillgång till Telias mobilnät.

– Efter Telogic-konkursen blev vi hänvisade av Telia till Svea Billing för att teckna ett nytt avtal om att bli service provider och det kontraktet har vi fått och skrivit på, säger Thomas Stenberg.

Det avtalet stoppades dock av Telia dagen efter avstängningen av Telesport och har inte undertecknats av Svea Billing.

– Vår strategi är att vi vill ha en direktrelation med operatörerna i vårt nät. Som det varit har vi haft svårt att alltid veta vilka de varit. Det har också gjort att vi inte vetat om de eventuellt haft samhällsviktiga kunder, säger Hans G Larsson.

Oklar framtid

Fram till den 21 oktober kommer Telesports kunder att kunna fortsätta ringa som vanligt. Vad som händer därefter är oklart.

– Alla kunder är lika viktiga och ”vanliga” kunder är lika beroende av sin telefoni som Sveriges Radio och Försvaret. Därför tittar vi på alla möjliga vägar framåt, säger Thomas Stenberg.

Att fortsätta operera i någon annan operatörs nät är inte dock inte förstahandsvalet enligt honom.

– Vi tycker som sagt att vi redan har ett avtal.

Fakta

Bakgrund

Telesport fungerar som en så kallad service provider i Telias mobilnät. Kopplingen till nätet har skett via företaget Telogic, en så kallad mvne, mobile virtual network enabler och det är de som haft det faktiska avtalet med Telia.

När Telogic A/S tidigare i år gick i konkurs hamnade avtalet hos konkursboet vilket enligt Telia gjort klart att de inte har något intresse av att driva verksamheten vidare.

Den tekniska plattform som Telesport är ansluten till nätet via rullar dock fortfarande hos det svenska bolaget Telogic AB, vilket inte har något avtal med Telia.

Även andra tidigare service providers hos Telogic riskerar att stängas ner den 21 oktober, men vilka av dem som fortfarande är aktiva är oklart.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter