Ingen turbo i det mobila bredbandet

Under juli månad gjordes 720 000 mätningar med Bredbandskollen. Av mätningar där användaren anger att de har mobilt bredband med upp till 7,2 Mbit/s-abonnemang har den genomsnittliga surfhastigheten varit 1,6 Mbit/s. Andelen mätningar med ett mätvärde under det gränsvärde som operatörerna själva säger är ett godkänt resultat (0,6 Mbit/s) var 30 procent i genomsnitt. För Telias kunder var motsvarande siffra 31 procent, 3:s kunder 22 procent, Telenor 25 procent och Tele2 41 procent.

– Vår statistik visar tydligt att det är många användare som inte ens kommer i närheten av 7,2 Mbit/s. Det hade varit lämpligare att marknadsföra denna tjänst enligt intervallmodellen, till exempel som 0,6-7,2 Mbit/s, där 0,6 Mbit/s är garanterat. Denna förändring har operatörerna redan genomfört när det gäller fast bredband och det är förvånande att den inte har införts även för mobila bredbandstjänster, säger Rickard Dahlstrand, projektledare för Bredbandskollen på .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur).

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.