Innovationschefen: ”5g ger enorma optimeringsmöjligheter”

5g Från ogräsplockande robotar till post-covid rehab. När det kommer till nya 5g-projekt så är det mycket som händer nu.
– Det är nu efter auktionen som vi kan leverera faktiska tjänster, säger Magnus Leonhardt på Telia.

Innovationschefen: ”5g ger enorma optimeringsmöjligheter”

Den nya generationens radioteknik har länge varit ett spännande framtidslöfte. Men sedan en tid tillbaka har 5g gått från att vara teori till mer praktisk tillämpning. Så vad är det som har hänt – och händer? Telekom idag tog ett snack med Telias innovations- och strategichef Magnus Leonhardt.
– Redan när vi gick in i 5g 2015 så insåg vi att det är något annat än 2-, 3- och 4g-näten som byggdes utifrån perspektivet konsumentkommunikation. Nej, det här är en dataplattform med radioaccess, säger Magnus Leonhardt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Just insikten att de stora samhällsvinsterna kommer ligga bortom konsumentkommunikationen innebar att man tidigt sjösatte ett 5g-partnerprogram. Och Magnus säger att anno 2021 har detta omsatts i flera spännande projekt.
– Vi kör i dag ett antal olika use cases där 5g-tekniken kommer in i kunders olika processer. Tekniken innebär att de kan bli datadrivna, digitala och robotiserade.

Låg latens är högt eftertraktat

Telia jobbar med flera pilotprojekt kring automatisering och enligt Magnus är det här ett väldigt tydligt användningsområde där det finns stora önskemål från många företag.
– Vi ser att kunder efterfrågar väldig låga fördröjningar i nätet. Ett exempel på det är Ekobot. Där kör vi en ogräsplockarrobot som med hjälp av ai och videoanalys över molnet känner igen ogräs – och kan rycka det. Här är ett handfast exempel där 5g är en möjliggörande som då minskar användandet av miljögifter och ger hållbar odling.

Innovationschefen säger att en ogräsplockarrobot kanske inte är det som kommer att vara kioskvältaren för 5g – men han ser att det är en pusselbit som ändå visar möjligheter och således spelar roll.
– Vi kör ett annat projekt, Remote Timber, med Volvo, Mittuniversitetet, SCA, Biometrics samt Skogsforsk där vi ser om vi kan fjärrstyra timmerlastare. Där är en av vinsterna man vill åt att öka kvaliteten vid lastning samt att utnyttja personalen på rätt sätt.

Känsla lika viktigt som video

I höst kommer Telia tillsammans med sina partners i projektet att göra en demo just på det temat. Magnus berättar att det handlar om så mycket mer än att skicka video när det kommer till mer komplexa fjärrstyrningssituationer.
– Den haptiska återkopplingen är otroligt viktig – hur känns vibrationer i stol och spak för föraren? Det är en sak som måste till så att hen inte kör sönder maskinen.

Fjärrstyrning låter som lite science fiction, men innebär enorma vinster om det går att realisera. Inte minst betyder det att företag på riktigt kan koppla loss personal och den fysiska arbetsplatsen.
– I praktiken innebär det att man kan optimera enormt. I fallet SCA så kan de ha flera lastplatser, optimera var dessa ska ligga samt rekrytera folk från hela Sverige. Just det sistnämnda är viktigt för företag som ligger i glesbyggd. Att sära på den fysiska och digitala miljön är jätteintressant för dem, säger Magnus.

Smart styrning av fastigheter visar på bredden av 5g

Hela segmentet med ”remote manage vehicles” är ett väldigt tydlig användningsområde och här menar Magnus att man kan sortera in allt från gruvdumprar till drönare och självkörande fordon. Men det är inte det enda.
– En annan trend vi ser är property tech, alltså uppkoppling och styrning av fastigheter. Här hamnar allt från att styra värme och luftfuktighet – till vem som kommer in i en fastighet. Här visar även 5g att det är ett multi-purpose-nätverk. Ett exempel där vi visat värde är på Danderyds sjukhus där vi testade vad det innebär att kunna övervaka temperatur och luftfuktighet i en operationssal. Det vi visade på är att då kan man öka nyttjandegraden och minska risker för svåra infektioner.

Vårdområdet är superintressant och globalt sett finns det exempel där man har använt 5g för telemedicin såsom kirurgi. Magnus säger att där är vi inte ännu i Sverige – men intresset finns och sjukvården är intresserade av att digitalisera mera samt att initiera testbäddar.

Och vårdbranschen är inte ensamma – snudd på alla ser potential och det mervärde som 5g kan erbjuda. Samtidigt vill Magnus lyfta fram en mindre synlig utveckling.
– I takt med att vi bygger ut 5g så kommer vi montera ned 2- och 3g. I många fastigheter finns det mycket 2g som kommer gå över – vilket innebär att vi kommer nyttja 5g mycket mer än vad vi tror, inte minst när det gäller kontorsinfrastruktur. Och det kommer ge högre kvalitet i allt. Det här tror jag kommer vara nästa nyckel för 5g, när det går in som ett affärsnätverk och vi kan då gå mer mot dedikerade nät och network slicing, säger Magnus Leonhardt.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.