Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Inte kärlek vid första ögonkastet – men övertygande i rätt miljö

Headset Ett par lurar som tål tuffare tag – och långa löpturer. Elite Active 75t är Jabras nya trådlösa hörlurar riktade mot sportiga typer. Telekom idag har testat hur väl de håller vad de lovar.

Inte kärlek vid första ögonkastet – men övertygande i rätt miljö

I fjol lanserade Jabra Elite Active 65t – i år är det generationsskifte och då är det 75t som gäller. Nyheten är en lite mer slimmad design samt en förbättrad batteritid. Två stora plus i kategorin för så kallade ”true wireless-lurar”. För den som är intresserad av siffror kan nämnas att det rör sig om en storleksbantning på 22 procent och en prestandaökning av batteritiden med otroliga 89 procent. Se där ja.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

Det sistnämnda innebär att du har 7,5 timmes lyssning på en utsjungning och tack vare etuiet så går det att skrapa ihop 28 timmar innan det är dags att hitta ett ladduttag.  Jag har nu haft möjligheten att stresstesta detta under ett par veckors tid – och att klaga på batteritiden är svårt. Har du dessutom trådlös laddning för telefonen, så kasta på etuiet nån gång i bland så kommer du nära känslan av ”oändlig” användningstid.
7,5 timme är kanske inte bäst i klassen,  men det är fortfarande mer än nog för att du ska klara av ett redigt träningspass, eller snudd på en arbetsdag med musik non-stop. En annan intressant sak att nämna är att en kvart i fodralet ger en timmes användning … en viktig parameter för den som vill snabbladda. Och när vi ändå är inne på själva förvaringen, den är så pass smidig och liten att den lätt går att ha med i en ficka även under träning.

Sitter när de sitter

Precis som namnet anger är det här ett alternativ för de som vill vara aktiva. Vilket gör att de på ett sätt ligger närmare öronpluggar än hörlurar. Det gör också att man får vara lite mer noggrann när man petar i dem än låt oss säga Apples AirPods – det här är något som gäller alla så kallade ”true wireless-hörlurar” och något som kräver en del tillvänjning.
Vinsten är dock att när de väl sitter – så sitter de väl. Tack vare tre storlekar på gummitoppar så har Jabra försäkrat sig om att de passar de flesta öron. Så en uppmaning, se till att prova dig fram till vad som passar just dig. I mitt fall slutade det med olika storlekar för höger/vänster-öra.

Med snäckorna förankrade, dags att se hur aktiv man kan vara.
Först ut stod på testet stod en joggingtur, vilket inte var några problem. På gymmet avklarade jag sedan 300 våningar i trappmaskin (enormt svettigt), ett par km rodd samt allehanda lyft. Och här visar de verkligen upp paradgrenen att de sitter kvar. Och när man väl är svettig vill man ju inte hålla på och peta i öronen hela tiden.

Ljudkvalitet

Hur står sig då Active-lurarna när det kommer till ljudkvaliteten? En bred och djup bas ligger som grund i ljudsignaturen, vilket är förståligt de ska fungera för träning. Däremot förtar det lite av kvaliteten i mellanregistret som då försvinner. Justeringsmöjligheter finns dock i Jabraappen Mysound+, så för de som föredrar en mer aktiv lyssning – istället för att vara aktiva, är det läge att ändra inställningarna.

Active 75t har inte aktiv brusreducering, men den passiva ljudreduceringen som passformen ger är tillräcklig för att stänga ute mycket av störande miljöljud. Och vill man går det att bara sätta på ett vågbrus eller annat i appen – så att man får en ytterligare känsla av enskildhet.
På negativa sidan finns dock att trots att de ska vara vindljudsskyddade – kan det vina rätt bra när man cyklar eller befinner sig i blåsten.

Från kristallklart… till ”Hallå!”

Att man som ovan nämnt pluggar igen öronen gör att, i mitt tycke, samtalskvaliteten försämras. Man hör sig själv som inuti en låda, vilket förvisso gäller för alla lurar av den här typen. Det här går att att justera lite i appen och är till viss del en vanesak.
I andra änden var det inte heller 100-procentigt och vissa personer klagade på att ljudvolymen/kvaliteten var låg – medan andra sa att ljudet var kristallklart.

Active 75t stödjer multipla enheter vilket innebär att du kan ha både dator och telefon kopplade samtidigt. Och skulle det vara så att du har fler telefoner, inga problem – totalt sett kan du faktiskt ha åtta enheter kopplade.
Men även om det låter strålande så är det inte så att det är helt friktionsfritt att använda. Lurarna har ibland svårt att fatta vilken enhets ljudnivå som ska matchas, något som kan leda till obehaglig volymhöjning när man minst anar det, samt irritation när man får ett samtal på mobilen och ljudvolymen är obefintlig eftersom det är datorljudet som synkats. Det är även irriterande att om du spelar musik via mobilen, så klipps den i någon sekund så fort datorn gör något ljud (exempelvis ett mail-pling).
Jag kan även tycka att den borde fatta att när jag lyssnar på musik och någon ringer, så ska samtalet kopplas till lurarna även om jag trycker svara på telefonen (för man vill ju se vem som ringer). Och tiden det tar att ”tappa” ljudet till telefonen för att sedan koppla tillbaka det är irriterande långt.
Självklart kan det här undvikas om man väljer att svara genom att trycka på öronsnäckorna.

Kan ta en hel del skit

Tåligheten som IP57-märkningen innebär ska man inte underskatta. I mitt fall innebar det att jag kunde gräva i trädgården och trots en hel del skit under naglarna – inte behöva oroa mig för att dammiga/jordiga händer skulle skada lurarna.
De knappar som sitter direkt på snäckorna är lätta att använda, men jag kan tycka att de i vissa fall är lite väl känsliga. Exempelvis så stängde jag av musik stup i kvarten när jag bara skulle justera hur de satt.

Summerat

Jag ska vara ärlig och säga att det blev inte kärlek vid första testet mellan mig och Jabra Elite Active 75t. Men med tiden blev det bättre och bättre, jag fick liksom nöta mig in. De är inte de lurar jag föredrar på kontoret eller när jag sitter i telefon, men ta dem till sin hemmiljö, gymmet – och de övertygar.
Tåligheten, byggkvaliteten och att man inte behöver vara så försiktig med dem är även saker som gör att jag gärna använder dem när jag är ute i trådgården eller står i disken. Jag kan även tänka mig att de är som klippt och skurna för de som klättrar eller håller på med beach volleyboll.

Så om jag skulle summera upplevelsen. Batteritid, design och hållbarhet gör att det här är fantastiska lurar att ha med när det tränas. Det smidiga etuiet och den bra appen bidrar även till en positiv ägarupplevelse. För de som dock främst vill ha ett par lurar för arbete – då bör man snegla på andra alternativ.

Jabra Elite Active 75t

Typ: True wireless in ear-hörlurar

Fungerar med: 2 samtidiga enheter, upp till 8 parade

Anslutning: Bluetooth 5.0

Anslutningslängd: 10 meter

Omfång, hörlurar: 20-20 000 Hz (musik), 100-8 000 Hz (samtal)

Vikt: 5,5 gram per hörlur – 35 gram laddetuiet.

Mikrofon: 4 x MEMS

Färg: Blå/svart/grå/brun/vit

Övrigt: IP57-certifierade

Cirkapris: 2 199 kr

Betyg: 7,6
Prestanda: 8
Kvalitet och design: 8
Användarvänlighet: 8
Innovation: 8
Prisvärde: 6

 

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter