Intel: Här är möjligheterna med open ran

Nätverk I början av sommaren skedde ett stort tekniskt genombrott. Ericsson lyckades med världens första samtal över cloud ran. Det skedde med processorkraft från Intel. Vi har pratat med Sverige-chefen Johan Elfsson om betydelsen av milstolpen, möjligheterna med open ran och framtidens nätverk.

Intel: Här är möjligheterna med open ran

Virtualiseringen av core-nätet har kommit långt. Upp emot 90 procent av core-näten kommer att ha virtualiserats före utgången av 2023. Riktigt lika långt har branschen inte kommit på ran-sidan.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

 I början av sommaren lyckades Ericsson med världens första samtal över cloud ran. Det skedde med hjälp av fjärde generationens Intel Xeon Scalable-processorer med vRAN Boost, som jätten lanserade tidigare i år.

– Varje gång branschledande företag arbetar tillsammans så finns det potential att åstadkomma en gamechanger. Nu samarbetar vi för att möjliggöra open ran i verkligt stor skala.

 Även om open ran varit en snackis i branschen under flera år så tar utvecklingen tid.

 – Det råder ingen tvekan om att framtidens radionätverk kommer att vara mer mjukvarudefinierade och öppna än dåtidens men den här typen av storskaliga teknikskiften tar lång tid.

 Hur långt har ni kommit? 

 – Vi ser redan nu operatörer som börjat rulla ut open ran. Den typiska open ran-lösningen på marknaden idag har hårdvara från Intel. Vi har varit en del av det här ekosystemet i mer än tio år och jobbar otroligt nära både integratörer och operatörer.

 Vilka är de största hindren för open ran just nu? 

 – Även om hela branschen har ett tydligt gemensamt mål finns det flera utmaningar. Det är en otrolig mängd live-nätverk som ska uppdateras. Nu handlar det mycket också om att integrera rätt kapabilitet för att säkerställa skiftet mot edge.

 Hela telekombranschen är spänd på möjligheterna med virtualiserade radionätverk.

 – Ju mer öppet och standardiserat något blir desto bättre är det. Det finns hundratals operatörer världen över. Vissa är vana vid att bygga egen infrastruktur medan andra är väldigt beroende av systemintegratörer men alla inser värdet av open ran.

 Små operatörer ser open ran som en möjliggörare för bättre och sundare konkurrens. Men även för stora operatörer finns det flera förtjänster med det stundande tekniksskiftet.

– Ju större operatör du är desto större är möjligheterna med open ran. Ju större nät och mer infrastruktur du hanterar idag desto mer tid och pengar kommer du spara på standardiseringen och öppenheten som open ran innebär.

– En utmaning för stora aktörer är att hänga med snabbt i nya kundtrender. När nätet blir mer mjukvarudefinierat kommer det gå mycket fortare och smidigare att rulla ut nya tjänster. Det är nästan den största vinsten med open ran.

 När tror du vi får se open ran i verkligt stor skala? 

 – Det är väldigt svårt att sia om. Men det är tveklöst så att det inte finns några alternativ till mer öppna system. Det måste bli så. Sen innebär inte det att allt kommer vara open ran om tre år.

– För vår del handlar det inte om att få ut open ran så snabbt som möjligt utan att verkligen få till det här tekniksskiftet.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.