Med de lägre latenstider, den större genomströmningen av data och den kapacitetsförbättring som 5g-utrullningen leder till kommer Intel bara få en större roll att spela både i Sverige och globalt enligt Johan Elfssson, Sverigechef på företaget.
Intel tar stort steg mot framtidens nätverk: ”Fördubblar prestandan”
Nätverk
Virtualiseringen av världens nätverk har varit en hög prioritet för Intel länge. Med de nya processorer bolaget lanserade på Mobile World Congress tas ett stort steg mot framtidens nätverk enligt chipjättens Sverigechef Johan Elfsson.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
- Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
- Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
- Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
– 5g-utvecklingen leder till en mycket större fusion mellan telekombranschen och andra industrier. Vi ser spännande användningsområden inom automatisering, retail, transport och så vidare. Intel har en horisontell roll att spela inom alla de här segmenten.
”Enklare, mer skalbart och portabelt”
I flera år har det pratats om möjligheterna med Open ran, open radio access network. Förhoppningen är bland annat att tekniken ska öppna upp radionäten för flera aktörer och nya användningsområden.
– Utvecklingen går mot nätverk som är mer mjukvarudefinierade vilket är väldigt spännande. Därför utvecklar vi nu produkter för att underlätta den transformationen. Vi tittar på de specifika algoritmerna och funktionerna för optimering så att det här ska kunna distribueras med standard Intel-processorer, säger Johan Elfsson.

Vilka är de stora fördelarna med den här utvecklingen?
– Det blir enklare, betydligt mer skalbart och portabelt. Tittar du ur ett forsknings- och utvecklingsperspektiv blir det mycket enklare att implementera nya tjänster i nätet eftersom du kommer kunna lita på FoU-insatserna från det övriga ekosystemet.
Ett steg i utvecklingen är lanseringen av fjärde generationens Intel Xeon Scalable-processorer med vRAN Boost som Intel annonserade på Mobile World Congress. Johan Elfsson är när tidningen pratar med honom nyligen hemkommen från Barcelona och stolt över lanseringen.
– Vi fördubblar prestandan jämfört med föregångaren samtidigt som energiåtgången är densamma. Vi börjar leverera de här processorerna med 20 kärnor redan i andra kvartalet och processorerna med 32 kärnor kommer under det tredje kvartalet.
För att få fart på utvecklingen mot v-ran och open ran i stor skala kommer det att krävas mycket samarbete och en global open ran-standard. I Barcelona stod Ericssons vd Börje Ekholm och Intels vd Pat Gelsinger sida vid sida och pratade om utvecklingen.
– Eftersom 5g-distributionen nu sker och vi ser fram emot privata 5g-nät och 6g blir denna cloudifiering avgörande för vår framtid och det kräver ett djupt samarbete mellan branschaktörer som Intel och Ericsson, sa Pat Gelsinger.
”90 procent av det som levereras till core-nätet är virtualiserat”
Transformationen från hårdvara med fasta funktioner till programmerbara mjukvarudefinierade plattformar kommer ta tid enligt Johan Elfsson.
– Teknologierna kommer leva tillsammans länge. Men det intressanta är inte om utvecklingen tar fyra eller åtta år. Nu handlar det för branschen om att förbereda sig för den utvecklingen som kommer.
Johan Elfsson tror att många lärdomar kan dras genom att titta på core-nätets utveckling det senaste decenniet.
– Jag skulle säga att mer än 90 procent av det som nu levereras till core-nätet är virtualiserat. Utmaningen kommer vara densamma i den meningen att vi ska genomföra ett paradigmskifte i ett live-nätverk, säger han och fortsätter:
– Vi kommer från en tid där några stora aktörer, som Eriksson och Nokia, levererade hårdvaran, mjukvaran och skötte själva implementeringen. Nu har det blivit väldigt disaggregerat och kan skötas av olika aktörer. Det bidrar förstås till en större komplexitet i nätet, men eftersom vi klarade av det på core-sidan kommer vi att klara av det på ran-sidan, konstaterar Johan Elfsson.
”Större investeringar än vi någonsin gjort tidigare”
Det senaste året har Intel annonserat om flera stora investeringar i Europa. Bolaget kommer bland annat bygga en stor halvledarfabrik i Tyskland och en forsknings- och utvecklingshubb i Frankrike.
– Det här är större investeringar än vi någonsin har gjort tidigare i Europa. Vi investerar också väldigt mycket i USA. Det handlar helt enkelt om att skapa säkrare försörjningskedjor och stärka vår förmåga att tjäna kunder över hela världen.