Internationella hd-samtal med ny operatörstjänst

Efter att ha infört hd-ljud i en rad av sina egna fasta och mobila telenät lanserar Orange nu en tjänst som gör det möjligt för andra operatörer att skicka vidare hd-samtal över landsgränserna.

Orange har varit den europeiska operatör som hårdast har drivit på införandet av hd-ljud i både mobilnäten och de fasta telenäten även om allt fler av deras kollegor nu följer efter. Ett problem för användarna är att det i stort sett fortfarande handlar om isolerade öar, möjligheterna till hd-samtal mellan operatörer eller över landsgränserna är väldigt små.

Kanske kan det bli ändring på det när Orange nu lanserar en tjänst som gör det tekniskt enklare för operatörer att utbyta hd-samtal med varandra. Tjänsten som rean körs skarpt har passande nog fått namnet International HD voice och klarar av samtal från och mellan såväl fasta som mobila nät. Tjänsten är en produktifierad version av den teknik som Orange plockat fram för att kunna erbjuda hd-röst mellan sina egna nät i olika länder med start mellan Rumänien och Moldavien i höstas.

Totalt finns det ett 50-tal operatörsnät världen över där det är möjligt att ringa samtal i hd-kvalitet. Tyvärr har ingen av de svenska mobiloperatörerna ännu hoppat på tåget men det finns ip-telefonileverantörer som erbjuder sina kunder hd-ljud.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.